12 C
Deva
duminică, mai 5, 2024

PROTEST, ZIUA A DOUA. Din Sarmizegetusa nu se mai fură aur dacic. „Probabil asta deranjează”

Prima decizie a Consiliului Judeţean Hunedoara, după preluarea monumentului UNESCO de la Ministerul Culturii, a fost să-i asigure supravegherea video şi paza. Rezultatul? De cinci ani, Sarmizegetusa Regia a dispărut din rechizitoriile căutătorilor de comori. Au mai apărut peste patru sute de gropi, în 2016, la celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei, dar niciuna nu a fost în situl administrat de Consiliul Judeţean. „Probabil asta deranjează”, spune Vladimir Brilinsky

Sorin Vasilescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, susţine că până în 2017 (când el a preluat coordonarea serviciului care administrează monumentul), la Sarmizegetusa Regia nu s-a făcut nimic. „Înlocuirea stâlpilor este prima investiţie făcută în sit după anul 1990”, susţine Vasilescu. „Vicepreşedintele Sorin Vasilescu trebuie să ştie şi să priceapă că prima şi de departe cea mai importantă investiţie făcută de Consiliul Judeţean, imediat după preluarea sitului, a fost organizarea serviciului de pază şi instalarea unui sistem complex de supraveghere şi monitorizare video care deserveşte de cinci ani situl arheologic din care au dispărut bunuri patrimoniale în valoare de zeci de milioane de euro. Şi asta sub privirile impasibile ale aceleiaşi instituţii ineficiente care se numeşte Direcţia de Cultură a judeţului Hunedoara. Dar domnul Vasilescu are o mare calitate. Ştie de minune să vorbească despre pere, atunci când subiectul este despre mere”, spune Vladimir Brilinky.

Despre paza „ilegală” care a fost totuşi… legală

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara pretinde că paza monumentului s-a făcut ilegal. Şi tot el se laudă cu meritul de a fi demonstrat că nimic n-a fost ilegal. Curat-murdar, cum ar veni. „S-a făcut un contract de pază fără nici un fel de procedură, fără nimic. Nu s-au făcut demersuri către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) să vină să facă pază. Au fost doar discuţii. Din cauza asta, Camera de Conturi Hunedoara a constatat că totul a fost ilegal. Am făcut o contestaţie şi, după şase luni, a fost admisă. Este prima dată când Consiliul Judeţean a câştigat o contestaţie la un raport al Camerei de Conturi”, spune Vasilescu, care admite, astfel, că nu au existat ilegalităţi şi prejudicii. „MAI nu face pază la nici un monument UNESCO din România. Noi am demonstrat că avem dreptate. Lucru acesta trebuia făcut înainte de a încheia un contract de pază. La Curtea de Conturi nu te duci cu vorbe. Noi am prezentat documente că de aia ne-au dat dreptate”, explică dregătorul PSD.

De fapt, toată tevatura cu paza ilegală care a fost, totuşi, legală a fost aruncată în spaţiul public în vară, atunci când liderii PSD ai Consiliului Judeţean au desfiinţat postul de arheolog de la Sarmizegetusa Regia pentru a angaja un tâmplar cu carnet de partid, preşedinte la PSD Orăştioara de Sus. Povestea s-a aflat, tâmplarul a rămas la ale sale, iar Brilinsky a devenit ţinta frustrărilor.

Confiscarea unor merite

Într-un comunicat de presă transmis de administraţia judeţeană după prima zi de protest, preşedintele Mircea Bobora spune, printre altele: „Contribuţia domnului Vladimir Brilinsky la promovarea sitului a fost una cât se poate de consistentă, a fost omul care s-a zbătut ca Sarmizegetusa Regia să fie cunoscută de cât mai multă lume și, în același timp, cetatea să poată fi vizitată după reguli clare, să existe o anumită ordine. Este meritul fostului administrator și acest lucru nu-l poate nega nimeni”  Ei bine, preşedintele Bobora se înşeală. Oamenii partidului pot lua şi asta. Cu câteva ore mai devreme, Sorin Vasilescu tocmai ce-i lua lui Brilinsky acest merit. „Este meritul echipei. Domnul Brilinky are un merit ca oricare alt membru la echipei”, stabilea Vasilescu în declaraţia sa.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/