Anul trecut au fost tăiaţi o parte din copacii ce se aflau pe punctul de a se prăbuşi peste monument. Evident, a fost un tămbălău uriaş, cu ecou până-n parlament. Evident, toate s-au spart în capul lui Vladimir Brilinsky, care încasează de cinci ani toate mizeriile. Doar meritele sunt preluate de „ECHIPA” condusă de Sorin Vasilescu.
Valdimir Brilinsky, fostul administrator al Sarmizegetusei Regia îi impută „vicelui” Sorin Vasilescu lipsa unui plan pentru protejarea monumentului şi a turiştilor de arbori care stau să cadă. De altfel, Vasilescu întruneşte toate elementele constitutive ale birocratului care se ascunde după comisii şi comitete când e de rău. După scandal de anul trecut au mai rămas în sit 22 de arbori, marcaţi de silvicultori pentru a fi extraşi. Acei copacii (şi mulţi alţii încă nemarcaţi) pot provoca daune ireparabile monumentului. „Nimeni nu-şi asumă riscul să-i taie. Pentru că pot să cadă pe monument şi să-l distrugă, aşa cum s-a întâmplat cu arborul respectiv şi aţi văzut ce tevatură a ieşit. Nimeni nu-şi mai asumă riscul respectiv”, susţine vicele Sorin Vasilescu.
Ce spune Vladimir Brilinsky
„Da, există un rest de 22 de arbori, din lotul de anul trecut, a căror tăiere nu a fost posibilă din lipsă de asumare a răspunderii. Imediat după scandalul artificial creat de agenţii de mediu și de un senator prost informat și documentat, am fost contactat unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști utilitari din Germania. L-am prezentat vicepreședintelui, dar acesta l-a tratat cu indiferență, cu toate că acest specialist venea cu soluții eficiente. Să treacă timpul și copacii să cadă și după aia mai vedem. Mai facem o comisie pentru situații de urgență, mai creem un grup de suport tehnic și se rezolvă… ca în tren. Acestea au fost ideile și soluțiile vicepreședintelui. În protestul meu este vorba, însă, de o nouă evaluare a arborilor periculoși, în afară de cei 22 invocați. Sunt încă mulți arbori care stau să cadă pe monumente sau, mai grav, în capul turiștilor și al arheologilor, așa cum s-a întâmplat de fapt. Lipsa unui plan, pe termen mediu, de îndepărtare a acestor pericole i-o reproșez. Trebuie să recunosc abilitatea și capacitatea acestuia de a crea comitete și comisii, cu membri încălțați cu pantofi de lac trimiși în pădurile Sarmizegetusei să constate și să consemneze. De fiecare dată rezultatul acestor descinderi a fost nul. Când pericolul a fost iminent și doi copaci s-au rupt de la jumătate i-am tăiat rapid, fără forme, pentru a îndrepta pericolul care, repet, era iminent. S-a întocmit dosar penal, la sesizarea unor reclamangii de profesie, care dosar a fost clasat după un an de cercetări. Da, a fost scandal au fost momente tensionate, dar fără asumarea lor nimic nu s-ar fi putut face în Sarmizegetusa ultimilor cinci ani”, explică fostul administrator al monumentului UNESCO.
Excepţie fericită: Sarmizegetusa Regia
(HISTORIA, articol scris de istoricul Andrei Pogăciaș)
Un caz fericit este Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac, sit UNESCO, care are de câțiva ani o administrație coerentă, pază permanentă, drum de acces (rupt ocazional de torenți), materiale informative, ghid pe sit, curățenie, ordine.
Totul a fost posibil datorită unui om care s-a zbătut ani întregi și a luptat singur împotriva sistemului și a celor care făceau ce voiau în zona sacră mai ales. Vladimir Brilinsky este administratorul sitului Sarmizegetusa Regia și a făcut o schimbare pe care mulți nu o credeau posibilă. Pentru cine a vizitat situl în perioada în care era lăsat de izbeliște, sunt vii încă amintirile cu turiști care își așezau corturile în zona marelui sanctuar circular, făceau foc oriunde aveau chef, aprindeau lumânări și făceau diverse incantații cu iz magico-religios pe discul de andezit (hainele erau opționale, în funcție de verva și scopul rugăciunilor etc). De asemenea, zidurile și discul erau afectate de cei care se urcau pe ele ca să se încarce cu celebra energie telurică de la Zamolxe sau cerească de la Dumnezeu. Alți zei erau de asemenea invocați. Discul de andezit era considerat afrodisiac și un loc foarte bun pentru cupluri de face copii zamolxieni.
Acele vremuri de haos total au apus acum și se speră ca și celelalte cetăți dacice din zonă să intre sub o administrație unică și coerentă, pentru a fi ferite de distrugere și integrate unui circuit turistic viabil.(https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/descoperirea-dacilor-de-la-surse-si-arheologie-la-dacomanie)