În judeţul Hunedoara cutremurul din primăvara lui 1977 nu a produs victime sau pagube materiale majore
Pe 4 martie 1977, la orele 21 :22, un puternic cutremur a zguduit România. Seismul, care a durat 55 de secunde, a avut efecte dezastruoase pentru ţară: peste 1.500 de morţi şi circa 11.300 de răniţi, la care se adaugă şi aproximativ 35.000 de locuinţe distruse.
Amintiri deloc plăcute
Printre cei dispăruţi in urma cutremurului din 4 martie 1977 s-au numărat nume cunoscute ale vieţii publice din România, cum ar fi actorii Toma Caragiu şi Eliza Petrăchescu, regizorul Alexandru Bocăneţ, scriitorii Veronica Porumbacu, A. E. Bakonsky, Alexandru Ivasiuc sau Mihai Gafiţa şi mulţi alţii. În judeţul Hunedoara, cutremurul nu a produs victime ori pagube materiale importante, dar cei care au trăit acele momente şi le mai reamintesc şi acum, la 38 de ani de la nefericitul eveniment. În Deva, cel mai tare au simţit seismul cei care locuiau la etajele superioare ale blocurilor turn din cartierul Micro 15.
“Tot în zonă stăteam şi atunci şi nu pot uita acea seară. A început să se mişte totul prin casă…S-a oprit curentul şi toastă lumea ieşise afară din case. Abia zilele următoare am văzut ce nenorocire se abătuse peste ţară”, îşi aminteşte Gheorghe Ungureanu, un pensionar devean din cartierul Micro 15.
Pe majoritatea seismul, care a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, i-a prins acasă, uitându-se la televizor, în acele momente transmiţându-se un film, « Dulce şi amar « , de producţie bulgărească. “Ne uitam la filmul acela bulgăresc, „Dulce şi amar” şi totul a început să se zgîlţăie. Am simţit cum se mişcă patul şi am auzit şi un vuiet care nu suna deloc plăcut. Ne-am speriat şi am ieşit din apatrament. Noi am fost norocoşi aici”, a declarat Mihai Lup, un alt devean în vârstă care a trecut prin acele clipe de coşmar din 4martie 1977.
În schimb, însă, ul alt devean, ceva mai tânăr, a trăit acele moment în altă parte. “Eram internat la spital, în Alba Iulia. Am simţit cum pleacă paturile din salon şi, normal, am tras o sperietură groaznică. Nu sunt deloc plăcute acele amintiri”, a afirmat Ionică Ungur.
Ultimul cutremur înregistrat în România a avut loc pe 2 martie anul acesta, seismul având o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richer, nefiind resimţit, epicentrul său fiind localizat nu în Vrancea, ca de obicei, cum a fost şi cel din 1977, ci în judeţul Buzău. În judeţul Hunedoara cel din urmă seism care s-a înregistrat a fost cel din 8 septembrie 2013, care a avut epicentrul chiar în Ţara Haţegului. Acum un an şi jumătate au fost chiar două cutremure unul după altul, la un interval de 20 de minute, primul având o magnitudine de 4,1 grade pe scara Richter, replica sa fiind mai puternică, de 4,7. Cele două cutremure, produse la o adâncime de trei kilometri magnitudine, au fost resimţite, destul de serios, în satele şi comunele din zonă, dar şi în oraşele Haţeg, Hunedoara, Deva, Simeria şi Uricani.
EXTRA 1
Nu avem clădiri cu “bulină roşie”
Comparativ cu alte judeţe şi cu Capitala, în judeţul Hunedoara întâlnim o situaţie fericită. “Nu avem în evidenţe clădiri cu risc seismic ridicat sau construcţii însemnate cu bulina roşie”, aşa cum sunt acestea cunoscute. În plus, am demarat, chiar în aceste zile, o campanie la nivel naţional, intitulată “Nu tremur la cutremur“. Această campanile a fost pornită în urma unui studio ale cărui rezultate nu au fost deloc liniştitoare. Astfel, a reieşit că în jur de 80% din populaţia adultă a ţării nu ştie cum să reacţioneze în caz de cutremur”, a declarat maior anemone Doda, purtător de cuvânt al ISU Hunedoara. În plus, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara” există o echipă specializată în intevenţii la cutremure, care este dotată cu aparatura specific, precum şi un câine dresat pentru a căuta printre dărâmături.
EXTRA 2
A născut după seism
Pentru o femeie din Deva, pensionară acum, seara zilei de 4 martie 1977 râmâne, pentru totdeauna, una de neuitat. “Eram internată la Maternitate, aici, în Deva, urmând a naşte în zilele următoare, când s-a produs cutremurul. A fost mare nebunie atunci. O femeie era pe masă şi era în travaliu. Fiind soră medicală, m-a rugat colega de la sala de naşteri să o ajut, mai ales că multe femei intraseră în panică. Am ajutat-o, iar femeia aceea a născut fără probleme. Şi, nu cu mult timp după aceea, puţin trecut de miezul nopţii, m-au apucat durerile şi am născut şi eu, pe cea de-a doua fată a mea. Aceasta este bine, sănătoasă, la casa ei şi mamă la rândul său, urmând a împlini 38 de ani, şi are aceeaşi meserie ca a meam de asistentă medicală. Cât voi trăi nu voi uita acea noapte”, a declarat Maria Crişan, fost cadru medical din Deva, astăzi pensionară.
EXTRA 3
Atunci am pierdut-o pe Doina Badea
Printre victimele cunoscute ale tragediei din 4 martie 1977 s-a numărat şi cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, supranumită “Dalida a României”. Doina Badea s-a lansat, în cariera artistică, de la Teatru Muzical din Deva. Născută pe 6 ianuarie 1940, la Craiova, marea artistă a absolvit Şcoala Populară de Artă din localitatea sa natală şi a colaborat cu corul Filarmonicii de Stat din Bănie. În vara lui 1960, în urma unui concurs, este angajată la teatrul devean, unde va evolua timp de trei stagiuni, perioadă în care începe să se afirme. Posesoare a unei voci extraordinare, care i-a şi adus supranumele de Dalida, a fost repede remarcată de public, dar şi de profesioniştii bucureşteni care lucrau în domeniu. Aşa se face că Doina Badea, care, în primele două stagiuni în care a jucat la Deva, a avut numele de scenă de Retta Marga, a plecat, în 1963, la Teatrul “Constantin Tănase” din Bucureşti. Cântăreaţa a plecat la Bucureşti la insistenţele lui Vasile Veselovschi, unukl dintre cei mai cunoscuţi compozitori de muzică uşoară din România, şi a lui Mihai Maximilian, soţul Stelei Popescu, renumit textier, cei doi colaborând cu teatrul devean. La Bucureşti a cunoscut adevărata consacrare, câştigând numeroase premii şi având o mulţime de apariţii televizate şi radiofonice, dat tot acolo şi-a găsit şi sfârşitul. Doina Badea a murit, în teribilul cutremur din 4 martie 1977, la numai 37 de ani, alături de soţul său şi cei doi copilaşi pe care îi aveau…