16.8 C
Deva
joi, octombrie 3, 2024

Alpinista Alexandra Marcu a cucerit cel mai înalt vulcan al Asiei

Hunedoreanca în vârstă de 15 ani a reuşit să escaladeze al patrulea vârf din celebra listă a celor mai înalţi vulcani ai lumii. Ea a ajuns pe Damavand exact de ziua tatălui său, care o însoţeşte în toate expediţiile

 

COSTURILE EXPEDIŢIEI. Costurile expediţiei pe Damavand s-au ridicat la 1.700 de euro. „Cu o parte din sumă am fost sponsorizaţi de Consiliul Judeţean Hunedoara, Ambasada Iranului la Bucureşti şi Straja Lupeni”, mai spune alpinista Alexandra Marcu / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ ALEXANDRA MARCU
COSTURILE EXPEDIŢIEI. Costurile expediţiei pe Damavand s-au ridicat la 1.700 de euro. „Cu o parte din sumă am fost sponsorizaţi de Consiliul Judeţean Hunedoara, Ambasada Iranului la Bucureşti şi Straja Lupeni”, mai spune alpinista Alexandra Marcu / FOTO: ARHIVA PERSONALĂ ALEXANDRA MARCU

Cea mai tânără alpinistă din Europa care a urcat pe Muntele Stelelelor a cucerit Damavand-ul (5.671 de metri) – cel mai înalt munte din Orientul Mijlociu.

Întoarsă din expediţia care a durat două săptămâni, Alexandra Marcu îşi povesteşte peripeţiile din ascensiunea care adaugă încă o reuşită pe lista „colecţionarei” celor mai înalţi vulcani de pe glob.

 

Aventură la 5.671 de metri altitudine

Vremea n-a prea ţinut cu noi. Am plecat spre munte pe timp frumos, dar ultima oră până la refugiul Bargah Sevom am făcut-o prin ploaie, grindină şi ceaţă. Am ajuns la 4.200 de metri îngheţaţi bocnă”, povesteşte deveanca.

salA doua zi, Alexandra a plecat spre vârful vulcanului, însoţită de tatăl său, Dan Marcu.

Spre norocul lor, un ghid iranian s-a oferit să-i ia gratis în grupul lui.

El urca vulcanul cu nişte nemţi. Eram pregătiţi să pornim singuri la drum, dar am decis să ne alăturăm grupului pentru mai multă siguranţă. Mai ales că ascensiunea a fost o surpriză pentru noi. Ne aşteptam să urcăm, în mare parte, pe grohotiş, dar am găsit zone întregi acoperite cu zăpadă. Făceam un pas şi cădeam în spate. Am păţit la fel ca pe Kilimanjaro”, îşi aminteşte hunedoreanca.

Şi emanaţiile de sulf au încercat să le pună piedică în calea spre vârf. Damavand-ul fumegă. În apropierea vârfului există un coş uriaş din care sunt emanate gaze sub forma unui nor dens pe care vântul îl trimite în sus.

După 8 ore de mers, devenii au păşit pe vârf. La 5.671 de metri au uitat şi de oboseală, şi de frig.

Tata a uitat inclusiv că era ziua lui. S-a dezmeticit doar când i-am spus La mulţi ani. A împlinit 46 de ani pe cel mai mare vulcan al Asiei. Eram emoţionaţi. Am stat pe vârf mai bine de-o oră. Am filmat şi am făcut fotografii cu steagul României şi al Iranului şi cu stema judeţului. A fost extraordinar!”, povesteşte tânăra.

 

Happy Birthday, Dan!”tata

La întoarcere, efortul a fost mai mic şi drumul mai scurt, dar şi decorul s-a schimbat brusc. În 5 ore, devenii au fost, din nou, la refugiu. Rupţi de oboseală, dar bucuroşi de încă o reuşită.

Acolo, am avut altă surpriză – din partea unor iranieni care urmau să atace vârful în ziua următoare. Ne-au întâmpinat cântându-i tatei Happy Birthday, Dan‘. Au aflat de aniversare de la mama, care ne-a însoţit în expediţie, dar a rămas la ultimul refugiu. Iranienii ne-au invitat la masă şi au insistat să păstreze drapelul României. Ştiau multe despre ţara noastră. Vorbeau de Nadia Comăneci, iar unul dintre ei ne-a spus că are o cunoştinţă în România – pe cântăreaţa Alexandra Stan”, spune Alexandra.

 

steaguriIranienii sunt foarte prietenoşi”

După o noapte de odihnă, hunedorenii s-au întors la Teheran. Capitala i-a adus în contact cu o lume nouă, dar foarte primitoare, pe care urmau s-o descopere.

Alexandra nu conteneşte să vorbească despre ospitalitatea neaşteptată a iranienilor.

Sunt foarte prietenoşi. Ne-au surprins. Eu a trebuit să respect obiceiurile locale. Am purtat haine specifice zonei până la ultimul refugiu şi în cele patru oraşe pe care le-am vizitat la întoarcere. Iranienii mi-au spus că pot trece drept localnică – aşa bine semăn cu ei. Asta m-ar fi avantajat la obiectivele turistice, unde se practică două preţuri – unul pentru iranieni şi altul, mai mare, pentru turişti”, explică Alexandra, povestind că au cutreierat străzile, au colindat bazarele şi au dormit într-o moschee din Iazd – oraşul din deşert, centru al civilizaţiei zoroastriană.

Toată lumea de pe stradă ne saluta, iar copiii ne făceau cu mâna de la ferestre. Un localnic ne-a invitat să-i vizităm casa. Am testat şi bucătăria iraniană şi am băut ceai cât pentru toată viaţa. Au şi nişte sucuri foarte gustoase. Naturale. Ţi le fac pe loc, din fructe proaspete”, explică alpinista.

 

Peripeţiitoti

Impresionaţi de ţara care se bucură de trei secole de istorie documentată şi de un patrimoniu alcătuit din ruine şi monumente sfinte, devenii şi-au inclus în program şi o vizită la Ambasada României din Teheran. Iar la întoarcere, a fost cât pe ce să piardă avionul – povestesc ei.

Am ajuns mai repede cu câteva ore, dar am stat la o coadă infernală la intrarea în aeroport. Ne-am îmbarcat cu cinci minute înainte de decolare. Culmea era că în aceeaşi zi ne expirau vizele, aşa că am avut destule emoţii”, încheie hunedoreanca.

ambasadaAlexandra Marcu a cucerit deja 4 din cei mai înalţi 7 vulcani ai lumii – Uhuru din Kilimanjaro, Mont Blanc din Franţa, Kazbek din Georgia şi Damavand din Iran. La toamnă, are de gând să înfrunte un nou uriaş – muntele Giluwe (4.367 de metri), cel mai înalt vulcan din Australia şi Oceania.

La 15 ani, deveanca este cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe Pico de Orizaba (Mexic), dar şi cel mai tânăr român care a escaladat vârful Kazbek (Georgia). Aventurile ei vor fi adunate într-o carte şi vor face subiectul unui film documentar realizat de o timişoreancă.

–––––––––––––––––––––––––-

 

Vulcan cu puteri magice

 

Muntele Damavand este situat în provincia Mazandaran, în apropiere de coasta de sud a Mării Caspice, la aproximativ 80 de kilometri de capitala Teheran, şi joacă un rol important în spiritualitatea iraniană. Legendele spun că muntele are puteri magice, după ce trei capete de dragon au fost legate de el ca să să rămână acolo până la sfârşitul lumii. Pentru escaladarea lui există cel puţin 16 rute cunoscute, unele dintre acestea fiind foarte periculoase chiar şi pentru alpiniştii experimentaţi. Cel mai popular traseu este ruta sudică, iar cel mai lung – ruta nord-estică, unde e nevoie de două zile pentru a atinge vârful.

 

 iran alpinisti

 

 

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/