23.8 C
Deva
marți, aprilie 16, 2024

Special. Băiatul de la ţară care face bani pe Internet. Cum poţi câştiga zeci de mii de dolari pe an din videoclipuri postate pe YouTube!

Un elev de clasa a XII-a a învăţat să speculeze vremurile în care trăim şi face bani din propria pasiune: o afacere online!

mare

Horaţiu Hărău nu are încă 18 ani. Trăieşte într-un sat unde semnalul la telefonul mobil e slab şi învaţă la un liceu din Hunedoara. De doi ani, a dat norocul peste el, după ce a postat pe YouTube un videoclip cu muzică. Milioane de vizualizări i-au adus succesul şi, odată cu el, o grămadă de bani cu care va pleca în Anglia, să-şi împlinească visul. Chiar dacă la început au fost sceptici, părinţii adolescentului s-au convins că fiul lor poate câştiga mii de dolari fără să-şi rupă oasele muncind, iar profesorii lui Horaţiu îşi compară lefurile cu banii adunaţi în conturi de elev.

Din joacă

Horaţiu Hărău este elev în clasa a XII-a la Colegiul National „Iancu de Hunedoara”. Studiază la clasa de Filologie şi e pasionat de calculator şi de limba engleză. Acum doi ani, în vacanţa de iarnă, a făcut un mix cu muzică şi l-a postat pe YouTube, fără să-i treacă prin cap că isprava i-ar putea aduce vreun câştig.

„A fost mai mult o joacă. Pur şi simplu, mă plictiseam. Am selectat vreo 40 de piese – cam două ore şi jumătate de muzică. Tot ce mi-a plăcut mie la vremea aceea. Am stat 6 ceasuri în faţa calculatorului, dar nu m-am gândit nicio clipă ce curs vor lua lucrurile”, povesteşte liceanul.

Spre surprinderea lui, clipul postat a avut foarte multe vizualizări.

„În câteva zile, aveam deja 5.000 de vizualizări pentru ca apoi să ajung la 2 milioane. Au aflat prietenii, apoi YouTube-ul. YouTube m-a contactat şi am încheiat un contract. Mi-am activat monetizarea şi acum pot face bani din absolut tot ce postez – evident, cu condiţia să am drept de autor”, explică băiatul de la ţară cum a început business-ul care îi poate aduce până la 70.000 de dolari pe an.

Primii bani

Primii bani i-a câştigat în 2014 şi îşi aminteşte că suma l-a şocat de-a dreptul.

„Eram în vizită la un prieten, coleg de şcoală. El ştia de preocupările mele pentru că i-am cerut ajutorul la design-ul clipurilor. Adunasem în cont cam 4.000 de dolari, în câteva luni, dar, la început, nu eram convins că banii aceia vor ajunge în buzunarul meu, iar părinţii, nici atât. Credeam că-i o glumă”, spune tânărul.

Când s-a convins că lucrurile sunt serioase, Horaţiu a postat pe canal un al doilea colaj de piese. De data asta, cu o durată de cinci ore. În 2014, era cel mai lung mix cu muzică de pe YouTube, iar selecţia i-a adus 14 milioane de vizualizări într-un an şi alte câteva mii de dolari în cont.

Minute vizionate: 480 de ani!

Videoclipurile postate de hunedorean atrag acum vizitatori şi abonaţi din peste 250 de ţări ale lumii, pe primele locuri situându-se Germania – cu peste 2.700.000 de vizualizări, Statele Unite (peste 1.300.000 de vizualizări) şi Mexic (peste 1.000.000 de vizualizări).

Pe de altă parte, internauţii care vizitează canalul lui Hărău au vârste cuprinse între 13 şi peste 65 de ani. În Germania, de exemplu, cei mai mulţi dintre aceştia – 39% – se înscriu în categoria 18-34 de ani, iar cei mai puţini – 0,8%, în categoria 55-64 de ani. De asemenea, majoritatea vizitatorilor (peste 75%) sunt bărbaţi şi mai puţin de un sfert, femei – arată statisticile.

Canalul liceanului contabilizează inclusiv minutele estimate vizionate – peste 252 de milioane, la ora actuală. Adică, nu mai puţin de 480 de ani!

Câştig lunar estimat

„Practic, eu nu fac decât să promovez muzică – în special, muzică electronică. Ţin legătura zilnic cu producători şi Dj-i din peste 20 de ţări, ca să fiu la curent cu toate noutăţile în materie”, explică Horaţiu despre business-ul său.

La capitolul câştiguri, este greu să dea o cifră exactă, pentru că totul depinde de numărul de vizualizări şi cel al minutelor vizionate estimate.

„De pildă, am un videoclip postat anul trecut, pe 8 martie. Până acum, a făcut 600.000 de vizualizări, iar câştigul meu a fost de 1.000 de dolari”, exemplifică liceanul.

Cele peste 70 de clipuri postate până acum pe YouTube de Horaţiu Hărău au în total 17 milioane de vizualizări, ceea ce înseamnă un câştig estimat între 360 şi 5.600 de dolari pe lună.

Profesorii fac comparaţii

Despre afacerea lui Hărău au aflat şi colegii, şi profesorii, dar nimeni nu ştie exact cât câştigă hunedoreanul.

„Am povestit şi la şcoală despre preocupările mele. Profesoara de engleză ne-a întrebat cum am petrecut vacanţa, iar câţiva colegi au spus că s-au angajat. Când a venit rândul meu, le-am spus că şi eu am lucrat, dar pe Internet. Profesoara a socotit că eu câştig mai mult ca ea, fără să fac mare lucru”, povesteşte Horaţiu.

Din primii câştigaţi, liceanul şi-a cumpărat un laptop, cu care să-şi dezvolte afacerea, şi şi-a ajutat părinţii care nu aduc în casă mai mult 2.500 de lei pe lună. Grosul însă l-a pus deoparte şi cu el vrea să plece în Anglia, ca să-şi împlinească visul.

„Am fost deja acceptat la Universitatea din Coventry, unde voi studia Business Management, după ce-mi dau Bacalaureatul. Vreau să-mi termin studiile şi să învăţ foarte bine limba engleză, iar apoi mă întorc acasă şi îmi pun pe picioare o afacere”, plănuieşte Horaţiu.

Bani! Asta înţeleg cel mai bine părinţii

el_mamaViitorul tânărului sună bine, iar părinţii nu-l mai ceartă când stă ore în şir în faţa calculatorului. Sunt mulţumiţi că acum se pot ocupa mai mult de ceilalţi doi copii – unul, student, iar altul, în vârstă de 4 ani. „Horaţiu se poate întreţine singur. Asta înţeleg eu cel mai bine din ceea ce face el. La început, m-am temut să nu fie vorba despre ceva ilegal. E greu să crezi că un copil poate câştiga bani aşa uşor. De altfel, asta era în capul lui de mic. Îl chemam să mă ajute în grădină şi îmi spunea că el o să poată face bani şi fără să se rupă cu munca”, povesteşte mama liceanului.

[box type=”info”]Alte exemple

Horaţiu Hărău nu este singurul tânăr din judeţ cu afaceri online. Un alt exemplu este Mikey Hash, deveanul care are un canal pe YouTube cu „Doza de Haş”. Milioanele de vizualizări şi abonaţii l-au făcut atât de cunoscut, încât s-a ales cu mai multe contracte – are parteneriate cu cele mai mari branduri, a avut o emisiune la TV şi a apărut într-o reclamă la îngheţată. [/box] (Monna Voinescu)

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/