Noile camere video de monitorizare montate în parcurile naționale Retezat și Grădiștea Muncelului – Cioclovina arată lumii o față mai puțin văzută a celor două rezervații: cea a bogăției faunei lor.
Pădurile din Parcul Național Retezat au o faună bogată din care nu lipsesc carnivorele mari. Rangerii au montat camere video în mai multe locuri din rezervație, iar imaginile înregistrate i-au uimit. „În urma amplasării camerelor de monitorizare în Parcul Național Retezat putem împărtăşi cu dumneavoastră aceste imagini cu minunata ursoaică şi cei doi pui ai săi bucurându-se de soarele primăverii”, informează reprezentanții Parcului Național Retezat. Urșii sunt prezenți în pădurile Retezatului, însă de obicei evită contacul cu oamenii. Turiștii care se aventurează în masiv sunt sfătuiți să nu părăsească traseele marcate, pentru a-i evita, la rândul lor. Cei care întâlnesc urșii în pădure nu trebuie să intre în panică, dar să încerce să îndepărteze în liniște de animale. De asemenea, cei care urcă în Retezat însoțiți de câini trebuie să îi țină în lesă, pentru ca animalele de companie să nu intre în contact cu cele sălbatice. Nu este recomandat turiștilor să zăbovească prea mult în preajma tufelor cu zmeură și afine și nici să campeze în vecinătatea stânelor temporare de oi, care atrag urșii. Resturile alimentare nu trebuie lăsate în jurul cortului sau a cabanelor, din același motiv.
https://www.youtube.com/watch?v=lZ02l5hkn-I
Zilele trecute, imagini inedite au fost surprinse și de camerele video de supraveghere montate de rangerii Parcului Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina, într-o pădure din rezevaţie. La scăldătoarea animalelor, un ochi de apă a cărui locaţie nu a fost dezvăluită, nu doar urşii, căprioarele şi turmele uriaşe de mistreţi au venit să facă baie. Cele mai recente imagini publicate de reprezentanţii Parcului natural arată un cerb cu statură impozantă care dă târcoale „piscinei” şi testează adâncimea apei cu coarnele, iar apoi se tăvăleşte în băltoacă.
https://www.youtube.com/watch?v=7yN5-QphASg
Locurile de poveste ale Hunedoarei
Parcul Naţional Retezat are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală. Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, existând prădători mari mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul. Aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.
Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina se întinde pe 38.000 de hectare în Munţii Şureanu, cu subdiviziunile Munţii Orăştiei şi Munţii Sebeşului. Parcul se află pe teritoriul administrativ al comunelor Pui, Orăştioara de Sus şi Boşorod, iar cele câteva sate de pe raza lui sunt risipite pe munte, ori înşirate pe văile unor pârâuri. Toate aşezările sunt înconjurate de pădurea care ocupă peste 70 % din suprafaţa rezevaţiei. Pe lângă numeroasele atracţii naturale, în zonă se află şi unele dintre cele mai importante aşezări antice de pe teritoriul României: cetăţile dacice aflate în Patrimoniul mondial UNESCO.