În acest an, Asociația D.E.V.A. propune proiectul „Deva750”, sub motto-ul „Istoria orașului o fac oamenii”, pentru a sărbători împreună cei 750 de istorie a orașului.
De la începutul anului, Asociația D.E.V.A. desfășoară o campanie de donare de sânge sub numele „Donăm sânge pentru oamenii orașului”, în fiecare miercuri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva, o campanie la care răspunsul devenilor este extraordinar și binevenit.
Sâmbătă, între orele 9.00 – 15.00
De această dată, membrii Asociației Deva își propun sărbătorirea Zilei Mondiale a donatorului de sânge. Asociația D.E.V.A., împreună cu mai mulți sponsorii și alături de partenerii de la Centrul de Transfuzie Sanguină Hunedoara – Deva și Crucea Roșie, vă pune la dispoziție un laborator mobil, sâmbătă, 15 iunie, între orele 9:00-15:00. Astfel, va fi mult mai ușor pentru doritori să ofere sprijinul pentru a salva cât mai multe vieți.
Sărbătoare la nivel mondial
În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.
Informații utile
Iată câteva informații folositoare celor care doresc să doneze. Astfel, se recomandă un mic-dejun ușor înainte de donarea de sânge, însă fără cafea, ceai negru, lapte, unt sau carne, evitatul fumatului cu o oră înainte și o oră după donare, dar și evitarea grăsimilor și a alcoolului cu 24 ore înaintea donării. Nu pot dona sânge cei care au suferit sau suferă de hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet insulino-dependent, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, anemie, gripă și hipertensiune, precum și femeile însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală. Este bine de știut că trusa de recoltare este sterilă și de unică folosință și astfel nu există riscul contaminării cu virusuri, că se recoltează 450 ml sânge, în 4-5 minute, dar și că sângele este împrospătat, crește imunitatea organismului sau că se reduc cu 30% riscurile de paralizie şi accident vascular.
Beneficii
Donatorul are, printre altele, dreptul să primească rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat, tichete de masă în valoare de 67 lei, o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu și cea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sângesau la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pentru o perioada de o lună. Procesul de donare poate fi repetat la un interval minim de 10 săptămâni, dar nu poate depăși 5 donări anuale pentru bărbați și 4 donări anuale pentru femei.