Sute de oameni s-au închinat la moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la Biserica Sfânta Varvara din Petroşani, de hramul acesteia. Iar pentru credincioşi, bărbaţii parohiei au pregătit bucate tradiţionale de post, fierte în ceaune pe foc de lemn, aşa cum se obişnuieşte din moşi strămoşi.
A fost sărbătoare la Biserica Sfânta Varvara din cartierul Aeroport al municipiului Petroşani. Pe de o parte, a fost hramul bisericii, iar pe de altă parte, aici a avut loc un moment de înaltă simţire spirituală: racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena a poposit pentru prima dată la Petroşani, iar credincioşii au ţinut să ia parte la acest important moment.
Delegaţia care a însoţit racla cu Sfintele Moaşte este condusă de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, iar sfintele moaşte au ajuns la Petroşani marţi seara la biserica ”Sfânta Mare Muceniţă Varvara”. În dimineaţa zilei de prăznuire a Sfintei Mari Muceniţe Varvara, în data de 4 decembrie, un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie la biserica ”Sfânta Mare Muceniţă Varvara” din Petroşani, la care au luat parte sute de credincioşi. Oamenii mărturisesc că nici frigul şi nici boala nu i-ar fi putut ţine departe de biserică în această zi importantă. „Am venit cu gânduri bune, ca de fiecare dată. Pentru noi e o onoare ca Sfintele moaşte să fie aduse la Petroşani. Nu am avut niciodată aşa ceva. Cât de bolnavă aş fi fost, aşa ceva nu puteam rata. Pentru noi cred că o dată în viaţă se întâmplă aşa ceva. E un moment unic”, a spus o credincioasă. „Am venit la slujbă, să vedem sfintele moaşte, să fim şi noi în rând cu lumea, cum se spune. E foarte important pentru noi că sfintele moaşte sunt aici”, spune o altă femeie pe care faptul că are deja 82 de ani nu a împiedicat-o să vină, ca de fiecare dată, la biserică. Alţii îşi spune speranţa că Dumnezeu îi va ajuta să se facă bine, ei sau familiile lor.
La slujbă a participat şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi, care a ţinut să fie în mijlocul credincioşilor în această zi importantă pentru comunitate. „Astăzi este o mare sărbătoare religioasă în special pentru cei din Valea Jiului, pentru mineri. Este Sfânta Muceniţă Varvara, este practic Ziua Minerilor şi de fiecare dată eu particip la aceste slujbe religioase, la aceste evenimente cu mare drag, cu mare respect şi condescendenţă faţă de cei care au lucrat şi lucrează în subteran”,a declarat Tiberiu Ioacob – Ridzi care este de părere că prezenţa, în premieră, a Sfintelor moaşte la Petroşani este mai mult decât binevenită pentru comunitate.
Mâncare de post fiartă la foc de lemn
Iar pentru credincioşii care au asistat la slujbă şi s-au închinat la moaştele Sfinţilor Constantin şi Elena, reprezentanţii Bisericii Sfânta Varvara au pregătit circa 400 de porţii de mâncare de post, fiartă la foc de lemn, în ceaune, de către bărbaţii comunităţii, aşa cum cere tradiţia. „Maestru bucătar” – un momârlan de aproape 81 de ani, care spune că de cel puţin 60 de ani pregăteşte bucatele tradiţionale. „Am pregătit fasole, păsat şi varză acră, curechi cum spunem noi, toate de post. Mâncarea se face cu ulei, cu margarină, atât punem. Mâncarea neapărat se face pe grătar, pe foc de lemne, iar păsatul cu margarină, ulei şi zahăr. Toată mâncarea o facem de post”,a explicat Ioan Ciurea.