19.4 C
Deva
miercuri, iulie 24, 2024

Sărbătoare la Mănăstirea Prislop

Au fost două zile de sărbătoare la Mănpstirea Prislop, locul unde este înmormântat dihovnicul Arsenie Boca.

Mănăstirea Prislop, locul unde este înmormântat călugărul Arsenie Boca, a avut două zile de sărbătoare, luni și marți.
Marți, în Ziua Înălțării Sfintei Cruci, este hramul mănăstirii din Țara Hațegului. „De praznicul Înălțării Sfintei Cruci, marți, 14 septembrie 2021, Mănăstirea Prislop și-a sărbătorit hramul. În cuvântul de învățătură rostit, preasfințitul părinte episcop Andrei a vorbit despre istoria sărbătorii de astăzi, când ne aducem aminte de găsirea de către sfânta împărăteasă Elena a lemnului Sfintei Cruci și înălțarea acesteia de către patriarhul Macarie în fața poporului, în anul 335, și despre puterea sfințitoare și mântuitoare a Sfintei Cruci primită prin sângele celui răstignit pe ea, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Arhipăstorul hunedorean, preasfințitul părinte Gurie, a adresat la final un cuvânt de mulțumire sfințiților slujitori, maicii starețe, viețuitoarelor așezământului monahal și tuturor credincioșilor veniți să se roage la hramul mănăstirii”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.

O slujbă de pomenire a avut loc marți, la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. Și luni a fost sărbătoare la mănăstire. A fost comemorat sfântul Ioan de la Prislop, călugărul canonizat în 1992 ca sfânt al Bisericii Ortodoxe Române. Pustnicul Ioan a trăit la Prislop în urmă cu cinci secole şi a săpat singur o chilie în stâncă, în pădurea din apropierea bisericii. „Luni, 13 septembrie 2021, preasfințitul părinte Gurie, episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit sfânta liturghie la biserica „Sfântul cuvios Ioan de la Prislop” din orașul Hațeg, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Preasfinția sa a îndemnat, în cuvântul de învățătură, să luăm aminte la nevoința sfântului cuvios Ioan în peștera din apropierea Mănăstirii Prislop, prin care și-a sfințit viața, și urmând exemplul vieților sfinților, să ne lepădăm de păcate și să răspundem și noi chemării lui Dumnezeu de a fi sfinți”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.

Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie.

Foto: Episcopia Devei și Hunedoarei

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/