Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei devin adevărate locuri de pelerinaj în perioada Sânzienilor. Aici, „cerurile se deschid”, spun unii din cei care se îndreaptă spre monumentele UNESCO, însă în cetatea Sarmizegetusa Regia, considerată un centru energetic de amatorii de meditaţii, practicile religioase şi mistice au fost interzise.
Iuliana Chiriac a înfiinţat în urmă cu cinci ani un centru de educaţie şi dezvoltare prin autocunoaştere, iar de atunci în fiecare vară părăseşte pentru câteva zile Bucureştiul pentru a vizita cetăţile dacice din Munţii Orăştiei. Iuliana este ghid şi îndrumător pentru alte câteva zeci de persoane care ajung şi ele, în zilele Solstiţiului de vară şi al Sărbătorii Sânzienelor, în ţinutul capitalei Daciei. Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă destinaţie de pe traseul pelerinilor practicanţi ai meditaţiei, este considerată un centru energetic şi „locul în care cerurile se deschid”, iar timpul şi grijile nu mai contează. „În urmă cu cinci ani, conduceam o fabrică cu 300 de angajaţi. Aveam o activitate stresantă, fiind responsabilă de atâţia oameni. În acea vreme, de Solstiţiu, am luat pe moment decizia să vin la Sarmizegetusa. Am plecat dimineaţa din Bucureşti şi am ajuns la cetate seara, după ora 17:00. Am stat până pe la ora două noaptea în cetate şi am trăit o experienţă greu de descris în cuvinte. Am reuşit într-o perioadă de oboseală şi tracasare să mă readun în centrul meu, meditând într-un loc sacru cum este templul de la Sarmizegetusa, şi în care fără să îmi dau seama au trecut şapte – opt ore fără să mă plicitisesc, am reuşit să privesc un asfinţit, să simt că sunt una cu munţii şi am avut sentimentul că dacă ridic mâna ating stelele. A doua zi am mers la Mănăstirea Prislop şi am auzit oamenii vorbind şi chiar pe măicuţe că în această perioadă cerurile sunt deschise, iar dorinţele oamenilor sunt mult mai uşor auzite. Nu contează dacă e doar o legendă. Eu ştiu că de atunci, în fiecare vară în această perioadă vin la cetăţile dacice”, relatează Iuliana Chiriac.
Ritualuri şi meditaţii în grup interzise
Organizatorii expediţiei au numit-o o călătorie iniţiatică la care turiştii sunt chemaţi să ia parte la ceremonii sacre şi meditaţii într-un „spaţiu magic”, care cuprinde cetăţile Costeşti, Sarmizegetusa Regia, Blidaru, Piatra Roşie – toate aflate în patrimoniul UNESCO – şi cetatea Feţele Albe, învecinată Sarmizegetusei Regia, considerată “un loc de iniţiere al preoteselor dacice”. Călătoria pelerinilor dornici de activităţi spirituale nu a avut finalul plănuit. În Sarmizegetusa Regia, practicile mistico-religioase au fost interzise, de administraţia monumentului UNESCO, pe motiv că îi deranjează pe ceilalţi vizitatori, iar unele ritualuri, pe care turiştii le făceau urcându-se pe monumente, au dus în trecut la deterioararea acestora.