ZIARUL HUNEDOREANULUI a mai publicat, cu puţin timp în urmă, un material pe această temă, iar acum venim cu detalii suplimentare
Vechi bisericuţe de lemn, construite în secolele 18 şi 19, au şansa să prindă din nou viaţă, graţie unui proiect European prin care vor fi restaurate şi puse în valoare. Bisericuţele din lemn sunt în suferinţă, iar pentru multe dintre ele proiectul reprezintă ultima şansă de a mai rămâne în picioare.
Se cere o implicare mai mare a BOR şi a unor ministere
Organizația Europa Nostra, cea mai puternică organizație Europeană care are ca focus patrimoniul culturală construit, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții, au făcut public planul de acțiune pentru salvarea și restaurarea bisericilor de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Aceste zone sunt considerate printre cele mai în pericol situri de patrimoniu cultural construit din Europa în 2014, în urma unei nominalizări făcute de Fundația Pro Patrimonio. Experţii au întocmit un raport tehnic și financiar care relevă faptul că proiectul de conservare “merită sprijin“, dar şi că măsurile trebuie luate de urgenţă. Specialiştii recomandă, ca prim pas, formarea unei echipe de coordonare formată din reprezentanți ai părților cheie implicate, sugerând o implicare mai mare din partea Bisericii Ortodoxe Române (BOR), proprietarul de drept al bisericilor, și a mai multor ministere. De asemenea, experții susțin că trebuie explorate mai multe posibilități de finanțare, principala fiind Fondul Structural și de Investiții UE. “Programul e relativ modest – costul total aproximativ e de 2.5 milioane de euro – si ar putea avea un impact considerabil pentru conservarea moștenirii culturale și religioase unice din aceste zone rurale. De asemenea, ar genera locuri de muncă care folosesc tehnici tradiționale și ar mări interesul turistic. Astfel, programul merită sprijin și e nevoie de acțiune pe mai multe fronturi rapid, pentru că orice amânare nu va face decât să agraveze situația“, spune raportul coordonat de Peter Bond, Consultant Tehnic din partea Institutului Băncii Europene de Investiții.
13 sunt din judeţul Hunedoara
Programul cuprinde 74 de biserici de lemn, datând din secolele 18 și 19, majoritatea din județele Hunedoara, Sibiu, Vâlcea și Gorj. Aceste lăcașe de cult au fost selectate pe baza a mai multe criterii printre care nevoia urgentă de reparații, folosirea potențială, valoarea culturală de patrimoniu, interesul turistic și suportul local. Majoritatea bisericilor vor fi folosite de comunitate ca lăcașe de cult sau centre socio-culturale și putem în general vorbi de interes turistic și valoare de patrimoniu în cazul acestor clădiri. Pentru salvarea bisericuţelor din lemn, iniţiatorii proiectului propun trei etape, dar cu accent pe prima, ca “etapă de acțiune“. Această etapă constă într-un mix echilibrat de activități pentru încheierea lucrărilor de restaurare a 8 biserici prioritare și pregătirea fazelor ulterioare, dintre care patru sunt din judeţul Hunedoara, fiind vorba despre lăcaşurile de cult ortodox Sfântul Mucenic Gheorghe din Boz (comuna Brănişca), Sfântul Nicolae din Dumbrăviţa (Ilia), Sfântul Nicolae din Vălari (Topliţa) şi Pogorârea Sfântului Duh din Căzăneşti (Vaţa de Jos). Etapa a doua include finalizarea lucrărilor pentru 16 biserici de prioritate medie. Ultima etapă o reprezintă completarea altor 20 de scheme viabile. Cu o finanțare disponibilă, prima etapă ar putea începe în prima parte a anului 2015 și s-ar încheia în 2018; etapa a doua ar fi cuprinsă între mijlocul lui 2016 și finalul lui 2019; iar ultima etapă ar debuta la jumătatea lui 2017 şi s-ar încheia până la sfârșitul lui 2020. Au fost identificate şi posibile surse de finanţare, cum ar fi Fondul European de Dezvoltare Regionala sau Fondul European pentru Dezvoltare a Agriculturii și Zonelor Rurale. Alte surse de finanțare potențiale menționate în raport sunt donatori internaționali (ex: Banca Internațională pentru reconstrucție și dezvoltare), fonduri bilaterale de subvenții (ex: Fondul Norvegian, prin EFTA), fonduri private (ex. Trustul Headley UK sau Fundația George Enescu), fonduri naționale sau municipale, cât și donații spre biserici. De acestea surse de finanţare ar mai putea beneficia încă nouă biserici hunedorene, respectiv Adormirea Maicii Domnului din Lăpugiu de Jos, Adormirea Maicii Domnului din Alun (comuna Bunila), Bunavestire din Hărţăgani (Băiţa), Cuvioasa Parascheva din Abucea (Dobra), Cuvioasa Parascheva din Ribicioara (Ribiţa), Înălţarea Sfintei Cruci din Rovina (Bucureşci), Intrarea în Ierusalim din Gothatea (Gurasada), Pogorârea Sfântului Duh din Tisa (Burjuc) şi Sfinţii Arhangheli din Vălişoara (Balşa). Şi, pentru a încuraja vizitatorii, se propune ca bisericile de lemn să fie legate în trasee turistice alături de alte monumente și situri de patrimoniu atractive.
Cine sunt iniţiatorii proiectului
Europa Nostra este o federație europeană de organizații care au ca focus patrimoniul. Incluzând 42 de țări, organizația este considerată drept vocea societății civile dedicate vegherii si promovării moștenirii europene culturale și naturale. Fondată în 1963 în Paris, Europa Nostra are sediul principal în Haga și un birou în Bruxelles. Rețeaua sa pan-europeană conține: 250 ONG-uri care se ocupă de patrimoniu cu un număr de membri mai mare de câteva milioane de oameni; 150 companii private sau asociații; 1200 membri individuali. Europa Nostra duce o campanie pentru salvarea monumentelor, siturilor sau peisajelor europene care sunt în pericol; celebrează excelența prin premii oferite în parteneriat cu Comisia Europeană și caută să influențeze politicile europene și naționale privitoare la patrimoniu. Institutul Băncii Europene de Investiții promovează inițiative europene considerate a fi de interes general. A fost creat ca parte din Grupul Băncii Europene de Investiții în Ianuarie 2012 cu scopul de a acționa ca un catalizator pentru activități sociale, culturale, educaționale și de cercetare care sunt îndreptate spre dezvoltare economică și socială în Europa.