În timp ce Ministerul Energiei anunță că ANAF va executa silit, în cel mai scurt timp, Complexul Energetic Hunedoara, sindicatele spun că întâi trebuie salvat ce se poate salva și abia apoi ministerul ar trebui să vorbească despre executări silite. Sunt soluții, spune președintele Sindicatului Muntele, reprezentativ la nivelul CEH, iar până la finele lunii februarie, Guvernul ar fi trebuit să aprobe o hotărâre care să creeze cadrul legal pentru darea în plată a activelor viabile.
Practic, spune Darius Cîmpean, președintele Sindicatului ”Muntele”, înainte de executarea silită a companiei energetice hunedore, trebuie salvate activele viabile.
”Ministerul trebuie să găsească soluții sau, până la urmă, să amâne executarea ANAF-ului că, până la urmă ANAF e tot al statului român. Iar soluții sunt. Soluțiile sunt cele de dare în plată a activelor viabile și de constituire a unei noi societăți. Noi am solicitat acest lucru la nivelul ministerului, având în vedere și scrisoarea de intenție a Consiliului Județean Hunedoara, care dorește preluarea Mintiei. Noi am spus că suntem de acord să se formeze o nouă societate, care să cuprindă cele patru mine, PrestServ și Termocentrala Paroșeni cu un grup în plus la Paroșeni, un grup de maxim 100 MW, care trebuie pus acolo neapărat. Ministerul, împreună cu Guvernul trebuiau să dea o hotărâre de Guvern care să creeze cadrul legal pentru darea în plată. Ea trebuia să fie dată până la sfârșitul lunii februaruie. Este responsabilitatea Ministerului să găsească soluții”, a declarat Darius Cîmpean, liderul Sindicatului ”Muntele”.
Reecent, oficialii Ministerului Energiei au recunoscut că se pregătește executarea silită a companiei energetice hunedorene. La această oră, întreg patrimoniul CEH se află sub sechestrul ANAF sau gajat în favoarea Ministerului Finanțelor Publice pentru garantarea unor împrumuturi din 2015, garantarea celor trei credite contractate de la BEI, BCR și BRD pentru finanțarea investițiilor de mediu de la SE Paroșeni și a datoriilor restante la bugetul consolidat al statului.
”ANAF, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili va proceda în cel mai scurt timp la aplicarea măsurilor de executare silită în vederea punerii în aplicare a Deciziei CE de recuperare a ajutorului de stat ilegal”, a precizat Iulian Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.
Tudorache a mai precizat că, în colaborare cu MFP, ANAF și Administrația Fondului de Mediu, Ministerul Energiei va încerca să identifice modalități legale pentru salvarea activelor viabile din cadrul CEH. Situația economico – financiară a CEH este extrem de dificilă. Are o pierdere curentă de circa un miliard de lei, iar pierderea reportată este de peste 3,6 miliarde de lei, recunosc oficialii Ministerului Energiei. În plus, datoriile la bugetul consolidat al statului sunt de peste 1,8 miliarde de lei, în timp ce amenzile pentru certificatele de emisii de CO2 neachiziționate și nedepuse la termen au ajuns la peste 2,3 miliarde de lei. La acestea se adaugă și amenzile pentru certificatele verzi neachiziționate în valoare de 27,3 milioane de lei. La Termocentrala Mintia, activitatea riscă în orice moment să fie suspendată și asta din cauză că nu s-a confirmat cerințelor de mediu. La fel de grav stă și în ceea ce privește plata furnizorilor. Cu conturile aproape goale, CEH nu își poate onora obligațiile financiare și la această oră – spune Ministerul Energiei – sunt 15 solicitări pentru deschiderea procedurii insolvenței formulate de creditori ai societății și aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara.
Peste toată această situație se suprapune și Decizia 7308 a Comisiei Europene, din data de 8.11.2018, prin care s-a stabilit că împrumuturile acordate în favoarea CEH constituie ajutore de stat acordate ilegal de România, incompatibile cu piața internă și care trebuie recuperate.
Carmen COSMAN – PREDA