13.9 C
Deva
marți, septembrie 10, 2024

Soarta incertă a celei mai mari investiții anunțate în Deva

Investiția în noua favrică de mobilă care urma să fie construită pe un teren de 40.000 de metri pătraţi de la marginea municipiului Deva, a rămas blocată, deocamdată, deoarece mai mulţi localnici care s-au opus investiţiei au câştigat un proces cu administraţia locală a Devei.

Oamenii au refuzat ca zona în vecinătatea căreia au gospodării şi pensiuni să fie transformată într-una pe care să se desfăşoare activităţi industriale şi au chemat în judecată municipalitatea.

Au solicitat suspendarea efectelor HCL nr. 227/2020 prin care s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal care prevedea schimbarea destinaţiei unui teren din Sântuhalm, de 146.000 de metri pătraţi, din comerţ/retail în zonă industrială.
Curtea de apel a suspendat HCL şi Avizul de mediu

Iniţial, Tribunalul Hunedoara le-a resprins cererea, însă la sfârşitul lunii septembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul declarat de localnici împotriva sentinţei tribunalului, în contradictoriu cu Consiliul local al Municipiului Deva şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi a dispus rejudecarea dosarului. De asemenea, a dispus „suspendarea executării HCL nr.227/2020 şi a Avizului de mediu nr.1/22.04.2020”, se arată în minuta sentinţei.

În vara anului 2018, terenurile de la marginea municipiului Deva pe care în urmă cu un deceniu un dezvoltator imobiliar urma să construiască un mare centru comercial, denumit European Retail Park Deva, au achiziţionate de un investitor, după ce au fost scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar.

În august 2019, primarul Florin Oancea anunţa că aici, pe terenul amenajat parţial şi ocupat de câteva hale goale, va fi construită o fabrică de piese de mobilier. Compania chineză UE Furniture urma să investească într-o fabrică de mobilă în Deva, pe o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, care va produce scaune de birou şi canapele pentru piaţa europeană, producţia efectivă fiind estimată a începe în prima parte a anului 2021, a informat Primăria Deva.

„Discuţiile şi negocierile municipalităţii devene cu staff-ul responsabil de investiţia companiei chineze au început în luna mai a anului 2018. Competitorul principal al municipiului Deva a fost municipiul Galaţi. Finalitatea eforturilor a fost materializarea lor într-un Memorandum de Înţelegere între părţi, totul pentru a asigura condiţiile administrative adecvate pentru sprijinirea şi implementarea cu succes a proiectului investiţional Uerom Furniture Co., în scopul dezvoltării economiei locale a municipiului Deva”, informa Primăria Deva.

În Iunie 2020, Consiliul Local Deva a aprobat HCL 227, de schimbare a destinaţiei terenurilor din zona Sântuhalm, din comerţ/retail în zonă industrială, pentru ca fabrica să poată fi construită de compania chineză.

„Pentru că au existat discuţii, neînţelegeri sau suspiciuni cu privire la acest subiect, am propus amendamentul ca: ,,Destinaţia zonei industriale aprobate prin prezentul Plan Urbanistic Zonal să fie exclusiv fabrică de mobilă”. Consilerii locali au aprobat prin vot această hotărâre de consiliu local – HCL nr.227/2020, prin care această investiţie deosebit de importantă pentru municipiul nostru merge mai departe! Fabrica de mobilă de la Sântuhalm va fi, în prima etapă, o investiţie de aproximativ 20 de milioane de euro şi peste 800 de locuri de muncă”, preciza primarul Florin Oancea, la adoptarea hotărârii.

Unii dintre localnici au fost nemulţumiţi de hotărârea administraţiei locale şi au contestat-o în instanţă, solicitând suspendarea ei şi a avizelor de mediu pentru viitoarea investiţie. 10 localnici s-au implicat în procesul intentat municipalităţii şi Agenţiei pentru protecţia Mediului Huendoara.

„Reclamanţii apreciază că schimbarea destinaţiei zonei în cea destinată unităţilor industriale este nelegală, căci aceasta ar presupune delimitarea unei zone industriale în mijlocul unei zone destinate locuinţelor şi serviciilor publice, cu nerespectarea prevederilor legale referitoare la omogenitatea funcţională a unităţilor teritoriale de referinţă, respectarea unei zone de protecţie sanitară faţă de zonele protejate, interdicţia de a construi fără acordul vecinilor în acele situaţii în care urmează a fi amplasate construcţii cu o altă destinaţie decât a celor învecinate. Invocă totodată lipsa acordului vecinilor şi nerespectarea prevederilor referitoare la consultarea populaţiei. Cu privire la paguba iminentă se arată că prejudiciul se concretizează în atingerea adusă dreptului lor de a se bucura de locuinţele ori de potenţialul terenurilor care le aparţin iar schimbarea destinaţiei în cea specifică zonelor industriale va permite edificarea unor construcţii şi instalaţii în vederea folosirii lor în activităţi de producţie industriale”, susţineau localnicii.

Reprezentanţii Consiliului Local Deva au precizat că solicitările reclamanţilor au fost neîntemeiate, iar documentaţia tehnică a proiectului respectă legea şi normele de sănătate, întrucât activitatea fabricii se va desfăşura exclusiv în spaţii închise, iar poluarea fonică reclamată de localnici, precum şi alte surse de poluare sunt reduse, în limitele prevăzute de lege.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/