A trecut un deceniu de la începerea marilor demolări de clădiri aflate pe terenul vechii platforme siderurgice a municipiului Hunedoara. În acest interval, din cele 138 de hectare acoperite în trecut cu imobilele fostului combinat, doar 20 de hectare au intrat în ecologizare. Restul întinderii oferă un peisaj dezolant, iar soarta complexului de ruine este departe de a se schimba.
În urmă cu un deceniu, SC Eco Sid, firma patronată de Consiliul Local Hunedoara, înfiinţată cu scopul de administra 138 de hectare de teren ale vechiului combinat siderurgic trecute în domeniul Hunedoarei, a dat startul demolărilor. Zeci de clădiri s-au prăbuşit sub presiunea picoanelor şi sub puterea lamelor de excavatoare şi a dinamitei.
„Halele si construcţiile demolate pe parcursul ultimilor ani au fost desfiinţate ca urmare a obligaţiilor de mediu asumate înca de la înfiinţarea în anul 2004 a SC Eco Sid S.R.L. Scopul înfiinţării societăţii Eco Sid S.R.L. a fost tocmai ecologizarea terenurilor fostei Platforme Siderurgica unde, în perioada de după privatizare şi până în 2004, în urma vandalizarii clădirilor de pe aceste 138 de hectare, ele nu mai prezentau siguranţă şi reprezentau oricând un adevărat pericol de prăbuşire necontrolată. Ca urmare a acestei situaţii, precum şi a măsurilor de mediu asumate, pentru toate aceste clădiri s-a luat măsura demolării în condiţii de securitate”, informa Eco Sid, în urmă cu cinci ani.
Fierul vechi şi materialele de construcţii provenite din demolări au fost vândute, iar firmele care au speculat afacerea au obţinut venituri de milioane de euro. Exploatarea a lăsat în urmă o întindere imensă de dărâmături, din care până în prezent doar o suprafaţă de 20 de hectare se află în proces de ecologizare. Şi aceasta pentru că terenul a fost preluat de Consiliul Local Hunedoara, iar proiectul de ecologizare al administraţiei locale a primit finanţare de la Uniunea Europeană.
Terenurile, în litigiu
Celelalte terenuri au o soartă incertă, iar cea mai mare parte a lor nu poate fi utilizată. Zona nu este racordată la utilităţi şi este aproape inaccesibilă investitorilor, nefiind ecologizată. „Deocamdată, există o firmă cu care avem contract pentru exploatarea acestei zone, însă nu desfăşoară nicio activitate. Ne judecăm cu reprezentanţii ei, într-un proces care se desfăşoară la tribunal, iar atâta timp cât există acest litigiu, nu se poate ca terenurile să fie preluate de Consiliul Local, pentru a derula aici proiecte de ecologizare”, a declarat Nicolaie Baloşin, directorul Eco Sid.
Peisajul apocaliptic al ruinelor combinatului îi întâmpină pe călători, de la intrarea în Hunedoara dinspre Deva, pe partea dreaptă a şoselei. Sunt şanse mici ca în următoarea perioadă terenurile să intre în ecologizare.