25.2 C
Deva
sâmbătă, septembrie 7, 2024

Soarta ruinelor combinatului din Hunedoara depinde de fondurile europene

Declinul Combinatului siderurgic din Hunedoara a început după 1990, când au avut loc primele disponibilizări masive, urmate de jafurile din colosul siderurgic şi de primele demolări în uzinele sale. În anii 2000, sute de clădiri şi instalaţii care ocupau aproape 140 de hectare din combinatul siderurgic Hunedoara au fost puse la pământ.

Construcţii înalte de zeci de metri au fost transformate în moloz şi fier vechi. Rămăşiţele lor au fost valorificate, însă firmele de demolări nu s-au mai ocupat de ecologizarea zonei. În pământ au rămas înfipte, unele la adâncimi impresionante, fundaţiile unor adevăraţi coloşi de beton. Ruinele uriaşe au rămas marea provocare înainte ca zona să poată fi reutilizată.

După 1990, doar 20 de hectare de teren de pe vechea platformă siderurgică (138 de hectare), aflată în administrarea municipalităţii, au fost curăţate, decontaminate şi transformate într-un parc de afaceri dotat cu parcele puse la dispoziţia investitorilor. Costurile ecologizării fostei zone industriale au crescut de la an la an, iar în prezent, singura şansă pentru realizarea unor astfel de investiţii sunt fondurile europene.

„Două proiecte vizează ecologizarea unei suprafeţe totale de aproximativ 100 de hectare. Acestea urmează a fi depuse pentru evaluare şi finanţare prin Programul pentru Tranziţie Justă. Conform primelor estimări făcute, ecologizarea suprafeţei amintite ar costa minimum 80 – 90 de milioane de euro. Un al treilea proiect are ca obiectiv transformarea altor 8,7 hectare de pe vechea platformă siderurgică într-o grădină urbană, tot prin intermediul unui proiect pentru care se intenţionează a se solicita finanţare europeană, de data aceasta prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, arată reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Până când zona va fi ecologizată sau natura va acoperi cu totul rămăşiţele vechii platforme siderurgice, localnicii rămân cu priveliştea „post-apocaliptică” a fostului complex siderurgic.

În afara suprafeţei administrată de municipalitate, prin Eco Sid, alte câteva sute de hectare de teren sunt ocupate de secţiile rămase în funcţiune şi dezafectate ale combinatului Mittal Steel, unde mai lucrează circa 700 de oameni, şi de haldele de steril de la marginea Hunedoarei.

Știri Similare

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/