18.2 C
Deva
miercuri, iunie 19, 2024

Soarta tristă a femeii rămase fără casa ridicată în mijlocul pădurii

Au trecut patru zile de la incendiul care a mistuit casa Mariei, o vârstnică de 72 de ani care trăiește în mijlocul pădurii, la marginea cătunului Grâne, iar ruinele așezării încă mai fumegă.

Maria Stanca și fiul său (cu handicap) împart acum o odaie folosită pe post de bucătărie, unde abia a încăput un pat vechi, de o persoană, o masă și soba pe lemne. Două scaune alăturate sunt folosite de bătrână ca loc de dormit. Casa din cărămidă în care se aflau toate „lucrurile bune” ale familiei, spune Maria, a ars din temelii făcând scrum atât proviziile de iarnă, cât și toate obiectele strânse de-o viață de femeie.

„Flăcările au pornit de la o afumătoare, în care pregăteam o oală de slănină. Un vânt puternic a bătut în acea seară și până să ajung la locul unde a început să ardă a fost prea târziu. Apoi vântul s-a întețit, iar vâlvătaia a crescut și a cuprins acoperișul, care deși era acoperit cu zăpadă mare, a ars cu totul. Camerele, beciul și o altă cămăruță cu tot ce era în ele s-au făcut praf. Mai stă în picioare doar soba de teracotă în mijlocul dărâmăturilor, iar noi am rămas doar cu hainele de pe noi ”, a povestit Maria.

Chemați în ajutor, pompierii au ajuns cu dificultate la casa din Valea Tâlhării. Drumul până la marginea cătunului Grâne care aparține de comuna Ghelari era acoperit cu zăpadă, iar de la capătul lui pe poteca de aproape un kilometru spre casa Mariei, mașinile nu pot ajunge. „După incendiu, am rămas în beznă, fără curent electric. Din lemnele care nu au mai ars facem focul în odaie și ne culcăm atunci când începe să se întunece. Apă aducem de la un izvor din pădure, acum înghețat, mai topim zăpadă sau luăm de la de la oamenii din Grâne”, mai spune bătrâna.

Casa din mijlocul sălbăticiei în care se adăposteau Maria Stanca şi fiul ei a ars din temelii, marţi seara. Flăcările au cuprins clădirea aflată în pădurea care desparte comunele Ghelari şi Topliţa, după ce o afumătoare lipită de ea, în care era pregătită slănina, a fost lăsată nesupravegheată. Casa veche a femeii a fost ridicată în urmă 80 de ani, din cărămidă, însă cu timpul zidurile s-au degradat, iar acoperişul stătea să cadă. Femeia şi-a găsit un loc mai primitor de odihnă în mica odaie din curte.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/