Povestea monumentului siderurgiştilor din Hunedoara a început în anul 1974, când oraşul cu 80.000 de locuitori la acea vreme sărbătorea 90 de ani de la punerea în funcţie a primului furnal modern al Hunedoara.
A fost anul în care Castelul Corvinilor a devenit muzeu, iar în incinta combinatului siderurgic a fost fondat Muzeul Fierului. Tot atunci autorităţile au dezvelit, la intrarea în combinatul siderurgic, statuia imensă a oţelerilor din Hunedoara. Basorelieful devenit o mândrie a localnicilor angajaţi în combinat îi prezenta pe muncitori, robuşti, cu trupurile atletice şi muşchii încordaţi de munca istovitoare, cu unelte grele în mâini, trudind la fabricarea oţelului.
Câteva femei apar alături de ei, iar artistul care a realizat statuia nu s-a sfiit să le de forme voluptuoase. La peste patru decenii de la inaugurarea monumentului, acesta a ajuns într-o stare vizibilă de degradare, iar dacă în trecut mii de localnici treceau zilnic pe lângă el, în drum spre combinatul siderurgic, în prezent statuile oţelarilor au rămas atractive adesea doar pentru turiştii străini care se îndreaptă pe acealaşi drum spre Castelul Corvinilor.