16.6 C
Deva
vineri, iunie 14, 2024

Șoseaua din stațiunea Parâng, închisă iarna

  • Autoritățile din județul Hunedoara nu vor să își asume răspunderea pentru siguranța celor care folosesc noua șosea din stațiunea Parâng din Hunedoara și au anunțat că drumul județean de peste cinci kilometri va fi închis circulației rutiere, pe durata iernii.

Șoseaua montană din stațiunea Parâng din Hunedoara a fost construită în două etape, în ultimii ani, de Consiliul Județean Hunedoara.

Primul sector din Drumul Judeţean 709 F, de circa 4,5 kilometri, a fost construit în perioada 2018 – 2021, printr-o investiție de circa 18 milioane de lei, finanțată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Acesta leagă zona cabanelor de la poalele masivului Parâng de staţiile de coborâre ale celor două telescaune din stațiune.

Al doilea sector al noii șosele a fost construit în această toamnă și inaugurat în luna octombrie 2023.

Are 800 de metri, pornește din centrul stațiunii, aflată la cota 1.600 de metri, și urcă, printre cabane și pensiuni, până în vecinătatea stației de sosire a vechiului telescaun și a fostului complex sportiv IEFS, aflate la cota 1.740 de metri.

De aici, un drum pietruit mai urcă câteva zeci de metri spre zona alpină și deservește cabanele ridicate aici, fiind continuat de potecile care urcă spre crestele masivului, unele aflate la peste 2.500 de metri altitudine.

Drumul alpin construit recent a costat peste două milioane de lei și a fost prezentat de Consiliul Județean Hunedoara ca fiind o investiție importantă.

Aproape 30 de drumuri montane și nemodernizate din județul Hunedoara, printre care și cele din Parâng sunt închise circulației rutiere, în fiecare an, începând din luna noiembrie, până în luna martie a anului următor, din motive de siguranță.

Închiderea temporară a circulaţiei rutiere pe unele sectoare de drumuri judeţene, pe perioada iernii, se impune deoarece ele devin aproape impracticabile, odată cu căderile abundente de zăpadă şi există riscul producerii unor avalanșe de zăpadă de pe versanţii muntoşi, astfel încât traficul rutier nu se poate desfășura fluent şi în condiţii de siguranţă a circulaţiei. Pe alte rute, îmbrăcămintea drumurilor este din pământ cu şanţurile colmatate, având zone cu declivităţi mari şi cu versanţi înalţi, instabili şi neprotejaţi” informa Consiliul Județean Hunedoara, într-un proict de hotărâre privind închiderea circulației auto pe timpul iernii pe mai multe drumuri din Hunedoara.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/