18.2 C
Deva
marți, iunie 18, 2024

Stâncile ocupate de marmote, în Retezat

Turiștii care urcă în zona alpină a munților Retezat pot avea parte de întâlniri inedite cu fauna sălbatică. La cinci decenii de când primele 20 de marmote au fost aduse în Parcul Național Retezat din Alpii Austrieci, numărul lor a ajuns la câteva mii, iar în prezent ele pot fi observate în toate văile şi căldările glaciare de sub Şaua Custurii până în căldarea lacului Zănoaga. Turiștii și angajații rezervației le-au surprins adesea în imagini.

„Dintre rozătoare, o prezență inedită în parc este marmota (Marmota marmota) observată de turişti în zona alpină a Retezatului, pe timpul primăverii, verii şi toamnei. Iarna, marmota, la fel ca şi alte specii din parc, hibernează în vizuini. Introdusă în anul 1973 în Rezervația Științifică Gemenele, în căldarea lacului Gemenele, a ajuns să se extindă în număr mare în toată zona alpină a Retezatului Central, în zona lacurilor glaciare şi a pajiştilor alpine, unde găseşte un mozaic de habitate propice hrănirii şi construirii de vizuini”, informează Parcul Național Retezat, care a publicat imagini cu marmotele.

Marmotele sunt rozătoare de talie relativ mare, care trăiesc în zone alpine, în colonii stabile sau solitar. Sunt foarte legate de locul de trai şi nu se depărtează mult de vizuini. Timp de aproape şase luni pe an, ele hibernează. Parcul Naţional Retezat, cu o suprafață de aproape 40.000 de hectare are o faună diversă, care cuprinde peste 50 de specii de mamifere. Cele mai multe trăiesc în zone mai puţin explorate de oameni.

Munții sunt stăpâniți de urși, care în timpul verii își fac simțită prezența în apropierea stânelor, iar toamna ajung uneori în preajma livezilor mărginașe de la poalele munților. Cel mai adesea, urșii preferă pădurile liniștite, puțin umblate de oameni. Lupii se deplasează pe distanțe mari, iar iarna se adună în haite, preferând zonele joase de la poalele munților. Vulpile pot fi văzute uneori în preajma cabanelor și locurilor de popas, în căutarea hranei, sau în zonele de stâncărie. Mistreții pot fi întâlniți în pădurile de fag sau în poienile molidișurilor. Caprele negre ocupă în număr mare golurile alpine, piscurile și custurile munților, iar în timpul iernii coboară la etajul inferior al acestora în căutarea hranei. Râsul și pisica sălbatică pot fi întâlnite în pădurile din Retezat.

„De asemenea se întâlnesc în parc ierbivore mari, cum sunt capra neagră Rupicapra rupicapra, cerbul Cervus elaphus şi căpriorul Capreolus capreolus. Carnivorele de mai mici dimensiuni cum sunt pisica sălbatică Felis silvestris şi mustelidele găsesc în diversele habitate ale parcului micromamifere care le asigură o parte din hrană”, arăta administraţia parcului național.

În anii ´30, în Retezat au fost aduși mufloni, însă încercarea de colonizare a acestora a eșuat.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/