37.2 C
Deva
duminică, iulie 14, 2024

Tabloul începerii noului an școlar în Deva: va fi o toamnă dificilă

Anul școlar aduce în prim-plan problemele nerezolvate în școlile din Deva, cauzate, în principal, de lucrările de reabilitare și de închiderea Termocentralei Mintia.

Încă din primăvara acestui an, când Termocentrala Mintia a oprit furnizarea agentului termic în Deva, autoritățile au fost puse în alertă cu privire la problemele care vor apăra odată cu începerea noului an școlar. Lipsa apei calde și a căldurii furnizate de termocentrală în mai multe școli și grădinițe s-au adăugat problemelor cauzate de pandemia de Covid 19 și de lucrările de reabilitare în care au intrat mai multe unități școlare, proiecte care nu pot fi întârziate și care duc la închiderea temporară a acestora.

Un caz deosebit a fost al elevilor de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” din Deva. Majoritatea copiilor de aici sunt nevoiți să înceapă cursurile noului an școlar în alte clădiri din municipiu.

„Şcoala va intra în reabilitare şi modernizare, pe fonduri europene, ceea ce impune redistribuirea elevilor în alte spaţii destinate procesului de învăţământ. Elevii claselor I-VIII de la «Andrei Şaguna» şi copiii din grupele de grădiniţă vor fi repartizaţi la cele patru unităţi de învăţământ din Deva care au săli de clasă disponibile, respectiv: Liceul de Arte «Sigismund Toduţă» – clădirea din cartierul Progresul, Liceul Tehnologic «Grigore Moisil» , Liceul Teoretic «Teglas Gabor» , Şcoala Primară din cartierul Viile Noi”, informa Primăria Deva.

În prima zi de școală, părinții mai multor elevi de clasele I – IV de la „Andrei Șaguna” s-au plâns Primăriei Deva că elevii din clasele primare, cei mai mulți din cartierul Gojdu, sunt trimiși să învețe în Școala primară din cartierul Viile Noi, dar nu există o linie adecvată de transport public până la noua școală.

„Am trimis o scrisoare deschisă celor de la primărie, în care ne-am exprimat nemulțumirea față de lipsa transportului pentru elevi. Este o distanță mare din zona Gojdu până la noua școală, de la capătul orașului, iar copiii nu o pot parcurge pe jos. Drumul cu taxiul este scump, iar o linie de transport locală adecvată nu există. De aceea am solicitat autorităților să pună la dispoziție un mijloc de transport pentru zecile de elevi afectați de această situație”, s-a plâns Ghitta Martonossy, bunica unui elev de la Școala „Andrei Șaguna”. Potrivit primarului Florin Oancea, autoritățile vor căuta soluții pentru transportul elevilor din Gojdu la noua școală.

În luna februarie, când Termocentrala Mintia (închisă în prezent) a oprit furnizarea agentului termic, peste 4.000 de elevi și preșcolari din 11 unități de învățământ din Deva au fost trimiși acasă, în lipsa căldurii și apei calde din școli. Tot atunci, primarul Florin Oancea anunța că în acest an vor fi achiziționate, din bugetul municipalității, 20 de centrale termice pe gaz pentru dotarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Deva.

„Până în toamna acestui an, toate şcolile trebuie să aibă centralele termice pe gaz funcţionale. Unităţile de învăţământ vor avea asigurată căldura şi apa caldă fără să mai depindă de sistemul centralizat de încălzire”, a declarat Florin Oancea. Dintre unitățile școlare din Deva, beneficiau de sisteme de încălzire proprie doar Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, una din structurile Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 7 Deva – str. Aurel Vlaicu, Palatul Copiilor Deva şi internatul Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

În luna august, reprezentanții Primăriei Deva anunțau că, deși au fost alocate sumele necesare montării centralelor pe gaz în școli, proiectele derulate de unitățile școlare au suferit întârzieri, pentru care răspunderea o poartă conducerea acestora.

„Unitățile de învățământ sunt ordonatori terțiari de credite, ceea ce înseamnă că au buget propriu și sistem propriu de achiziții publice, deci obligația achizițiilor publice le revine lor, și nu primăriei. Procedurile aferente acestor achiziții au fost demarate încă de anul trecut, iar în luna octombrie 2020 studiile de fezabilitate au fost predate proiectantului. Din motive pe care nu le cunoaștem, toate școlile au ales același proiectant, ceea ce a întârziat peste limită predarea proiectelor tehnice, acestea fiind predate abia în luna iunie 2021. Întrucât prețul materialelor de construcții a crescut semnificativ, pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ, în luna iunie am suplimentat prin hotărâre de consiliu suma alocată în 2020, la această dată fiind vorba de 13.093.925 lei, sumă care urmează să acopere dotarea școlilor cu centrale pe gaz, astfel încât copiii să aibă căldură și apă caldă! Așadar, șapte școli și grădinițe au primit încă de anul trecut bani de la primărie pentru achiziția de centrale pe gaz, iar anul acesta suma a fost suplimentată”, informa Primăria Deva.

Situația actuală a proiectelor de dotare cu centrale termice a școlilor și grădinițelor din Deva, conform informațiilro furnizate de Primăria Deva:

1 Sistem de încălzire proprie cu energie termică prin utilizarea a 4 centrale termice cu combustibil gazos, cu dotările necesare”, la clădirile Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva: a fost încheiat contractul de lucrări, acestea sunt curs de execuție

2 Centrală termică pe gaz pentru corpurile de clădire A, B, C, de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva: a fost încheiat și semnat contractul de execuție lucrări și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

3. Centrală termică pe gaz pentru corpul de clădire D de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva: a fost încheiat și semnat contractul de execuție și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

4. Sistem de încălzire cu CT proprie – Liceul „D. Hurmuzescu” – Corp I, Corp II, Corp III: procedura de achiziție este în faza de solicitare documente suport DUAE ofertantului clasat pe locul I în urma evaluării ofertelor depuse. Urmează atribuirea contractului de execuție lucrări.

5. Sistem de încălzire cu CT proprie-Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Școala Gimnazială „Lucian Blaga”: a fost încheiat contractul de execuție lucrări și lucrările sunt în curs de execuție

6. Centrală proprie pe gaz – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”: se finalizează etapa de evaluare financiară. Se vor solicita documentele suport DUAE ofertantului clasat pe locul I. Urmează atribuirea contractului de execuție lucrări.

7. Sistem de încălzire cu CT proprie la Grădinița PP2, PP7 și PN3”: s-a demarat etapa de evaluare financiară și urmează atribuirea contractului de execuție lucrări.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/