Cea mai mică sumă oferită ca şpagă de un hunedorean, pentru care procurorii anticorupţie au organizat un flagrant a fost de 30 de lei. Un angajat al penitenciarului se află în topul şpăgilor date în vileag prin flagrant, cu suma de 1500 de euro, pretinsă de la un deţinut.
Potrivit informaţiilor publicate de Direcţia Generală Anticorupţie, în ultimii ani, peste 20 de hunedoreni au fost prinşi în flagrant, în timp ce primeau sau ofereau mită. Şpaga la hunedoreni a însemnat, în aceste cazuri, sume cuprinse între 30 de lei şi 1.500 de euro. Cea mai mică şpagă oferită de o persoană din Hunedoara aparţine unui bărbat care, dorind să obţină un cazier „curat” de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, a încercatsă mituiască un poliţist cu suma de 30 de lei. “Un poliţist din cadrul I.P.J.Hunedoara – Serviciul Cazier Judiciar, a sesizat D.G.A. Hunedoara cu privire la faptul că cetăţeanul Anton L. a încercat să-l mituiască, pentru a-l convinge să nu îi scrie în certificatul de cazier judiciar datele cu care figura în evidenţe, el fiind recidivist (a executat pedeapsa cu închisoarea timp de 1 an pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat), certificatul „curat” fiindu-i necesar pentru angajarea la o firma de pază din judeţ. Ofiţerii D.G.A au sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care a dispus organizarea flagrantului”, informa DGA. La polul opus se află un fost angajat al penitrenciarului, reclamat că a cerut unui condamnat, în mai multe tranşe, suma de 1.500 de euro. “C. N. L. i-a pretins şi denunţătorul i-a dat, în mai multe tranşe, suma totală de 1.500 euro pentru a-i facilita accesul la muncă ori pentru ca acesta să-i procure şi să-i introducă în penitenciar telefoane mobile sau alte bunuri interzise la deţinere. În urma desfăşurării activităţilor dispuse, agentul de penitenciar a fost prins în flagrant, în municipiul Deva, după ce i-a dat denunţătorului suma de 400 lei ce reprezenta o parte din suma pe care a pretins-o pentru motivele arătate mai sus”, comunicau anchetatorii de la DGA.
Şpaga, considerată o formă de înjosire
La auzul cuvântului şpagă, cei mai mulţi dintre hunedorenii intervievaţi de reporterii Ziarului Hunedoreanului s-au declarat împotriva acestor practici. Cu unele excepţii, oamenii care au răspuns unui mini-sondaj realizat de Ziarul Hunedoreanului, susţin că nu au fost puşi în situaţia de a oferi mită unor funcţionari, pentru a-şi rezolva problemele. Au fost însă şi excepţii. „Eu am fost nevoită să plătesc suma de 80 de lei unui medic, pentru o intervenţie la care am fost supusă. M-am conformat cererii lui, pentru a nu complica lucrurile. Medicii ar trebui să nu mai poarte buzunare la halate, dar nu sunt singurii despre care am auzit că mai acceptă foloase necuvenite”, spune o deveancă. „Sunt total împotriva acestor practici şi nu am dat niciodată şpagă şi nu voi oferi, dacă vreun funcţionatr al statului îmi va cere. Şpaga este înjositoare atât pentru cei care o cer, dar şi pentru cei care o dau”, spune o altă hunedoreancă,