1.6 C
Deva
joi, decembrie 5, 2024

Trei, Doamne şi toţi trei! Aleşii Văii Jiului din Parlamentul României au grave probleme cu legea

La alegerile parlamentare din 2012, locuitorii din Valea Jiului au votat cu mâna stângă, după cum se pare. Unul dintre senatori, Cosmin Nicula (PSD) a “dezertat” la Curtea de Conturi. Ceilalţi trei parlamentari aleg în 2012 au grave probleme cu legea.

monica-iacob-ridzi-1Parcă niciodată tabloul politic din Valea Jiului nu a fost atât de sumbru. Toţi cei trei paralmentari din Valea Jiului – nu îl punem la socoteală pe Cosmin Nicula (fost senator PSD), care a ales să iasă din politică cel puţin pentru moment pentru Curtea de Conturi a României – au grave probleme cu legea. Unul dintre deputaţii aleşi în 2012, respectiv Monica Iacob – Ridzi, a fost condamnată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ceilalţi doi parlamentari, senatorul Haralambie Vochiţoiu şi deputatul Cristian Resmeriţă, sunt în conflict cu legea, cel puţin la acest moment.

În decembrie 2012, fostul ministru al Tineretului Monica Iacob-Ridzi, trecută deja de la PDL la PPDD, a obţinut 43,44% din voturi în Colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor din Hunedoara. Un scor care i-a adus, la redistribuire, un nou mandat de parlamentar. NU a reuşit, însă, să-l ducă până lacapăt, pentru că în 16 febriarie a.c. a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar instrumentat de DNA. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi,  împreună cu alte 11 persoane a fost trimisă în judecată în acest dosar instrumentat de procurorii DNA în 3 mai 2011, fiind acuzată de fapte de  fapte de corupţie în legătură cu manifestările organizate în anul 2009 de Ziua Naţională a Tineretului.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect. În acest scop a fost alocată firmelor private suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului ar fi hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locaţii din Bucureşti, Costineşti şi 39 de reşedinţe de judeţ.

Haralambie Vochiţoiu, cercetat penal de DNA

Vochitoiu-HaralambieHaralambie Vichiţoiu a fost singurul, probabil, care a crezut cu adevărat că va ajunge în Parlament. În 2012 a candidat pentru Senat şi, în urma suplimentării mandatelor de parlamentari, a reuşit însă ce şi-a propus, candidând din partea PPDD, pe care mai apoi l-a părăsit pentru UNPR. Interesant este de văzut dacă îşi va duce la capăt mandatul, în condiţiile în care acum se află sub lupa DNA, care îl cercetează pentru posibile frauda cu fonduri eurppene şi fals în înscrisuri. Potrivit informaţiilor oficiale ale DNA, în ceea ce-l priveşte pe Haralambie Vochiţoiu „se efectuează acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire ori prezentare de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”. Faptele ar fi fost comise prin intermediul unei societăţi conduse de Vochiţoiu, Euro Jobs Petroşani. În acest dosar stufos, aflat pe masa de lucru al procurorilor anticorupţie, zeci de persoane au fost audiate, majoritatea având calitatea de beneficiari ai unor cursuri de reconversie profesională derulate cu fonduri europene. De precizat că senatorul Haralambie Vochiţoiu, care este şi vicelider al grupului senatorial PSD + UNPR, a condus direct societatea până după alegerile din 2012, când, prin redistribuire, a ajuns în Parlament.

Deputatul Resmeriţă se răfuieşte cu ANI

resmerita_cristianFiul lui Cornel Resmriţă, primarul suspendat din Lupeni, Cristian Resmeriţă, este deputat de Valea Jiului, dar nici el nu se simte prea bine. În cazul său, Agenţia Naţională de Integritate este cea care a stabilit că a fost în conflict penal de interese. Fiul primarului din Lupeni este acuzat că şi-a angajat fratele la biroul parlamentar.. În data de 12 ianuarie, Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală în cazul deputatului PSD din Valea Jiului şia comunicat că acesta „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de deputat, a încheiat contractul civil nr. 529/2009, prin care fratele său, Lucian Marius Resmeriţă, a fost angajat în funcția de consilier în cadrul Biroului parlamentar nr. 275 din localitatea Vulcan, Județul Hunedoara. Beneficiul patrimonial obţinut în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012 de către Lucian Marius Resmeriţă a fost de 56.876 Lei (aprox. 12.640 Euro)”. ANI spune că deputatul Cristian Resmeriţă a încălcat prevederile art. 70 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, precum și ale art. 71, „principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către demnitar a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Cristian Resmeriţă a contestat în instanţă decizia ANI, iar dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

“Precedentul” Vasile Ioan Savu

Savu, Nastase, Sarbu, la chifteluta minereasca 1Nu este pentru prima oară când Valea Jiului trimite în Parlament “aleşi penali”, aşa cum ar putea fi numiţi strict prin prisma faptelor pentru care sunt vizaţi de organele de anchetă. A mai fost unul, Vasile Ioan Savu, fost lider al minerilor din Valea Jiului, după Miron Cozma. Savu a fost deputat în legislatura 2000-2004 din partea inexistentei Asociaţii a Macedonenilor Slavi din România şi a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA au stabilit că acesta s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea sa pentru obţinerea de foloase necuvenite. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2002-2003, el a încercat să îi determine pe liderii LSMVJ şi ai Confederaţiei Sindicatelor Miniere din România să aprobe alocarea unor sume pe care, ulterior, le-ar fi folosit în scopuri personale, cauzând, astfel, un prejudiciu de aproape un miliard de lei. Totodată, inculpatul ar fi falsificat mai multe acte, iar banii ar fi fost folosiţi de acesta în scop personal în timpul deplasărilor în străinătate, Savu motivând ca reprezintă interesele economice ale sindicatelor. După instrumentarea dosarului, procurorii au mai reţinut că, în perioada 2002-2003, fostul preşedinte al LSMVJ i-ar fi determinat pe liderii unor organizaţii sindicale afiliate să semneze dispoziţii de plată în alb, bani folosiţi în scopuri personale, şi ar fi impus aprobarea sumei de 100 de milioane de lei, ca şi protocol pentru ministere. Dosarul a fost trimis spre soluţionare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, care a dispus condamnarea fostului lider al minerilor din Valea Jiului. Vasile Ioan Savu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de 6 ani, dar şi la plata sumei de 862.085.122 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune materiale către partea civilă Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului; respectiv 680.558.242 lei cu titlu de despăgubiri pentru daune materiale către partea civilă Confederaţia Sindicatelor Miniere din România. De asemenea, i s-a interzis dreptul de a ocupa vreo funcţie în cadrul unei organizaţii sindicale. În plus, Savu a fost obligat la plata sumei de 14.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Nici Raj Tunjaru nu a scăpat de probleme

Un alt deputat care a avut probleme şi are legături directe cu Valea Jiului prin afacerile derulate, este Raj Tunaru. În perioada 2000-2004 a fost deputat în Parlamentul României, intrat iniţial pe listele PRM. Din anul 2001 a rămas independent după ce s-a certat cu preşedintele Corneliu Vadim Tudor, iar apoi a intrat în PP-DD. În 2006, a fost implicat într-un scandal de violenţă domestică, în America, după ce o femeie de origine română l-a reclamat că ar fi lovit-o şi ar fi ameninţat-o cu moartea. Poliţia din Los Angeles l-a reţinut pe fostul deputat în data de 30 septembrie 2006, iar instanţă a stabilit o cauţiune de 500.000 de dolari pe care soţia lui Raj Tunaru a achitat-o după circa o lună. Tunaru a fost eliberat din arest, dar a avut interdicţie de a părăsi teritoriul SUA până la finalizarea procesului. În decembrie 2006, magistraţii americani l-au reţinut din nou pe Tunaru în baza unei înregistrări în care acesta ar fi ameninţat-o pe femeie că, dacă nu îşi retrage plângerea, o omoară. Ulterior, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar după ispăşirea pedepsei s-a întors în ţară.

Carmen Cosman – Preda

 

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/