17.7 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Umilințele trăite de oamenii prezenți la înmormântarea pictorului Liviu Lăzărescu

Pictorul Liviu Lăzărescu (1934 – 2021), unul dintre cei mai renumiți artiști plastici români, a decedat în 25 martie 2021 și a fost înmormântat în satul său natal, Mărtinești, însă modul în care s-a desfășurat înmormântarea i-a lăsat fără cuvinte pe foștii săi apropiați.

Istoricul hunedorean Dorin Petresc a relatat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, despre cum s-au petrecut lucrurile.

„Domnilor! Datorită unor reguli interpretate inadecvat, vineri, 26 martie 2021, unul dintre cei mai mari pictori români ai României, ilustrul Pictor Liviu Lăzărescu, credincios greco-catolic, portretistul Papei Francisc, a fost inmormantat precum un „borfaș”, la Martinesti, jud. Hunedoara, satul său natal! Domnia sa, care suferise prigoana comunistă, în anii 50-60! Vineri, 26 martie 2021, în jurul orei 20.00, trupul său neînsuflețit, introdus intr-un coparseu, a ajuns în satul natal. Primăria a intenționat să îl expună în căminul cultural, artistul Liviu Lăzărescu fiind cetățean de onoare al Martinestiului. Dar, având diagnostic de Covid, l-a scos afară. În plină noapte, i-au dus sicriul la cimitir. Cei care veniseră la priveghi au fost opriti la gardul cimitirului. Era după ora 21.00 noaptea. Nu avea nici groapa săpată, acolo unde odihneau bunicii, părinții și soția sa, fiica renumitului istoric Ioan Moga. Primăria a pus la dispoziție un excavator, care a săpat o groapă, răscolind pământul cu oseminte, la o adâncime de circa 2 metri. La intunecimea nopții, precum în comunism, în vitregele împrejurări, Preoții greco-catolici și cantorii au fost nevoiți să îl îngroape, să țină Prohodul! Din câte am aflat de la unii preoți, aceștia au apreciat că, în toată pastorația lor, nu li s-a întâmplat să fie obligați să îngroape un creștin, noaptea. Rușine vouă, autorităților responsabile, pentru că ne-ați reamintit de vremuri pe care le credeam uitate, de „era” comunistă, când Biserica a fost atât de prigonita (Deși s-au făcut sesizări telefonice chiar atunci, nu s-a mișcat un deget!)! Pentru că nu ne cinstiți și onorați valorile!
P.s.:
Chiar dacă suntem în pandemie, demnitatea Omului trebuie respectată, domnilor! Că nu suntem simple obiecte!!!”, a scris Dorin Petresc, pe pagina sa de Facebook.

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/