18.6 C
Deva
marți, aprilie 22, 2025

Un deceniu de SALVITAL – SMURD

Ieri s-au sărbătorit 10 ani de când asociaţia funcţionează în judeţul Hunedoara

Ei sunt cei care ajung primii la locul unui accident rutier, sunt primii care intervin pentru a salva viața unui om. Sunt puternici și determinați. Într-un cuvânt: profesioniști. Și asta în condițiile în care, poate, la locul unde sunt solicitați ar putea fi chiar un cunoscut de-al lor. Este vorba despre paramedicii SMURD care, zi de zi, sunt la datorie, pentru fiecare dintre noi. Ieri, au sărbătorit 10 ani de când s-a înființat Asociația „Salvital” Hunedoara.10 ani SMURD

Profesioniştii

A fost o ascensiune mai greoaie a Asociației „Salvital” Hunedoara, însă acum acest sistem a ajuns să fie unul bine gândit, unde își desfășoară activitatea doar profesioniști. „Iată că au trecut 10 ani, iar rezultatele muncii dumneavoastră se văd. Vă mulțumesc în numele celor câteva mii de persoane pe care le-ați salvat de-a lungul acestor ani. La început a fost o mână de oameni, fără de care însă nu puteam ajunge la aceste performanțe medicale. Încercăm ca pe viitor, poate într-o lună sau maximum două să discutăm cu Raed Arafat și cu ceilalți membri implicați în cadrul Ministerului de Interne, pentru a vă putea integra în Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.

Infrastructură deficitară

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Hunedoara a vorbit și despre infrastructura județului. „Avem o infrastructură deficitară, iar din această cauză știu că suferiți enorm atunci când sunteți solicitați la o intervenție. Sperăm ca în viitor acest lucru să nu mai reprezinte un impediment pentru paramedicii SMURD, iar investițiile în acest sistem să fie mai consistente”, a precizat Dorin Gligor, vicepreședinte al Consililului Județean Hunedoara.

Peste 41.000 de intervenții

Dacă în anul 2006, atunci când se punea pe picioare unul dintre cele mai importante motoare de salvare de vieți omenești, adică SMURD, paramedicii au avut doar 319 intervenții, în 2014, numărul acestora a ajuns la 8.663. În 10 ani de activitate paramedicii SMURD, din cadrul celor opt module din județul Hunedoara, au fost solicitați la peste 41.000 de intervenții.„Au fost 10 ani destul de grei,d ar am progresat și ne-am dezvoltat, astfel încât, cu ajutorul autorităților locale și județene am reușit să achiziționăm nouă autospeciale de prim ajutor. De asemenea, avem 84 de paramedici și 60 de membri în asociație. Sperăm ca în viitorul cât mai apropiat să mai dezvoltăm SMURD și să mai creăm un modul sau două în județ, pentru că este nevoie”, a afirmat Andrei Mihuț, director – președinte Asociația „Salvital” Hunedoara.

Mii de oameni salvaţi

Viața de paramedic SMURD nu este una ușoară, dar dacă este să ne raportăm la ceea ce spun aceștia, parcă lucrurile nu sunt atât de dificile atunci când există pasiune și dăruire. „Nici nu știu cum au trecut acești 10 ani. Am fost solicitați la peste 4.000 de intervenții, de când activez aici, din 2006. Este o meserie frumoasă, dar grea în același timp. Trebuie să fii dedicat trup și suflet pentru a putea face față. Atât eu, cât și colegii mei, am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a salva viețile locuitorilor din județ, care au avut la un moment dat nevoie de noi. Sunt amintiri frumoase, dar și mai puțin frumoase, deoarece sunt multe cazuri în care și noi suntem impresionați de situația respectivă. Oricum, sunt sentimente pe care nu le prea poți descrie în cuvinte”, a subliniat Ion Murar, paramedic SMURD Deva.

10 ani

Voluntari pentru viață

SMURD înseamnă și voluntari, înseamnă pregătirea unor tineri pentru a salva vieți omenești. În acest proiect sunt implicați zeci de tineri din județul Hunedoara. „Sunt voluntar SMURD de doi ani. Pentru mine SMURD înseamnă să salvez o viață, deoarece mă ajută și pe mine, dar și pe cei din jurul meu. Am avut, din păcate, o situație în care bunica mea avut nevoie de ajutor, deoarece a leșinat. Din fericire, am fost acolo, lângă ea, și am știu ce și cum trebuie să fac pentru a-i salva viața, aplicându-i una dintre metodele pe care le-am învățat la curs și a fost benefic”, a povestit Paula Șendroiu, voluntar SMURD. Mai mulți tineri voluntari ai SMURD au participat astăzi și la un concurs pentru a-și demonstra calitățile și pentru a pune în practică tot ceea ce au învățat atunci când au stat în preajma paramedicilor. Cei mai buni dintre ei au obținut diplome, medalii și trofee.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/