Un număr important de documente care vizează licitaţiile de masă lemnoasă din ultimii trei ani au fost ridicate de poliţişti de la sediul Direcţiei Silvice Hunedoara, în urma controalelor efectuate marţi şi miercuri.
Poliţiştii fac cercercetări privind modul în care Direcţia Silvică Hunedoara a organizat licitaţiile privind tranzacţiile cu masă lemnoasă, în perioada 2013 – 2015. Controalele sunt efectuate de reprezentanţii IGPR – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice. Aceştia au solicitat să le fie puse la dispoziţie documentele care vizează licitaţiile de masă lemnoasă din ultimii trei ani. “Atât în cursul zilei de marţi, cât şi miercuri, angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române s-au deplasat la sediul Direcţiei Silvice Hunedoara, într-un control. Au fost ridicate documente, necesare unei anchete privind modul în care instituţia şi-a desfăşurat activitatea în ultimii ani”, a afirmat Horia Golea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Hunedoara. Reprezentantul instituţiei a adăugat că nu s-au luat măsuri faţă de vreunul dintre angajaţii Direcţiei Silvice Hunedoara.
Operaţiuni de amploare
Acţiunea Poliţiei Române face parte dintr-o operaţiune mai amplă, care vizează aproape o treime din direcţiile silvice din ţară. Cele 12 direcţii silvice la care se fac verificări similare sunt: Alba, Caraş Severin, Covasna, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, precum şi ICAS Bucureşti – Ocolul Silvic Caransebeş. Operaţiunea are loc în urma unei sesizări din oficiu, pe fondul numeroaselor scandaluri şi proteste din ultima perioadă, vizând tăierile ilegale de pădure, dar şi exploatarea unor cantităţi foarte mari de masă lemnoasă de către unele companii cu acţionariat străin.
Judeţul Hunedoara este o zonă „sensibilă” în ce priveşte exploatările forestiere. De la începutul acestui an, poliţiştii din judeţul Hunedoara au confiscat aproape 100 de metri cubi de material lemnos şi au depistat zeci de transporturi ilegale de lemne. „În cursul anului 2015, poliţiştii Serviciului Ordine Publică, în urma activităţilor desfăşurate, au identificat 25 de persoane care transportau material lemnos fără a deţine documente legale, au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 28.000 de lei şi a dispus confiscarea a 98,85 mc de material lemnos”, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara. Hunedoara se numără între judeţele în care au fost înregistrate cele mai multe sesizări privind transporturile de lemne, dar şi cele mai multe nereguli. Motivul este simplu: Hunedoara este un judeţ al afacerilor prospere cu lemn, datorită suprafeţelor întinse de pădure. Pe lângă Ţinutul Pădurenilor, Valea Mureşului şi Munţii Apuseni şi Ţara Haţegului, în ultimii ani, nici ariile protejate Parcul Naţional Retezat (PNR) şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina nu au scăpat de invazia tăietorilor de lemne. În ultimele luni, mai multe organizaţii de mediu au cerut implicarea autorităţilor în verificarea modului în care au fost avizate exploatările forestiere din judeţ, în special în Parcul Naţional Retezat.