24.2 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

Vânătorii de aur. Cum a fost jefuită mina închisă de la Barza

Patru români şi un spaniol au fost trimişi în judecată, la Judecătoria Brad, Hunedoara, pentru infracţiuni la regimul vamal şi pentru activităţi miniere ilegale.

Sunt acuzaţi că au intrat ilegal într-o galerie a fostei mine de aur Barza şi au extras rocă auriferă pentru a obţine aur din ea. Au fost prinşi însă, în trafic, de poliţişti, la scurt timp după ce s-au întors din mină.

Potrivit anchetatorilor, Machi Gimenez Emilio Juan, un spaniol venit în România pentru a-şi achiziţiona o casă, s-ar fi lăsat fascinat de povestirile auzite despre minele de aur din zona Bradului şi a decis, împreună cu un prieten şi cu câţiva localnici, să îşi încerce norocul într-una dintre exploatări.

 

„În seara zilei de 19 mai 2021, inculpaţii Tomescu Constantin Ioan, Machi Gimenez Emilio Juan, Neag Alexandru şi Bratima Tiberiu, după o prealabilă înţelegere, s-au deplasat cu maşina aparţinând inculpatului Tomescu, marca Mercedes Vito, emise de autorităţile spaniole, având asupra lor unelte pentru săpat şi spart rocă precum şi substanţe chimice pentru procesarea minereurilor, la o mină de aur închisă situată în zona auriferă Barza de pe raza localităţii Crişcior. Au pătruns în mină, unde au avansat câteva sute de metri, pentru a găsi minereu aurifer. Au spart cu o bormaşină bucăţi de mineral de pe pereţii minei pe care l-au mărunţit cu ciocanele şi l-au pus astfel în două raniţe cântărind împreună 51 Kg minereu. Au ieşit din mină, împreună cu sculele şi cu minereul sustras, pe care le-au pus în maşină cu scopul de a se deplasa cel mai probabil acasă la inculpatul Molocea Ilarion, unde urmau să trateze fizic şi chimic materialul în vederea separării aurului, însă au fost opriţi în trafic de către organele de poliţie”, arătau anchetatorii.

În portbagajul maşinii, poliţiştii au găsit minereul aurifer, ciocane, o bormaşină, recipiente cu peste trei kilograme de mercur metalic şi mai multe substanţe toxice (arsen, metabisulfit de sodiu), folosite în procesul chimic de prelucrare a minereului.

„Fragmentele de rocă ridicate de la inculpaţi sustrase din subteran prin pătrunderea în mina de aur conservată conţin siliciu, calciu, aluminiu, fier, potasiu, sulf, mangan, zinc, titan şi urme de arsen. În atare situaţie, este cert că rocile au fost sustrase din acea galerie de mină, conţinutul lor fiind specific minereului din zona auriferă Gurabarza, fapt recunoscut de altfel şi de către inculpaţi”, se arată în dosar.

Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului „Minvest” S.A. s-a constituit parte civilă în cauză cu circa 3.600 de lei, valoarea prejudiciului rezultat ca urmare a distrugerii zidului de asigurare a intrării în mină.

Tiberiu Bratima, un fost miner, a declarat că a acceptat propunerea celorlalţi inculpaţi de a-i însoţi în galeria minieră, pentru că acesta cunoştea modul de pătrundere în mină şi extragerea minereurilor aurifere. Machi Gimenez Emilio Juan şi Constantin Tomescu au cumpărat mercurul şi celelalte substanţe folosite în minerit din Spania.

„Cei doi inculpaţi au declarat că au fost cazaţi de către Molocea Ilarion şi că de la acesta cunoşteau povestiri despre bogăţia în aur a zonei devenind astfel curioşi în a obţine diferite minerale de mină. Prima dată au venit în zonă pentru achiziţionarea unei case, iar a doua oară fiind curioşi de povestirile auzite privind existenţa minelor de aur”, arătau anchetatorii.

Molocea i-a cazat pe cei doi şi i-a prezentat acestora pe cei doi localnici care i-au însoţit în galeria minieră.

„El le-a cerut consătenilor săi Bratima şi Neag, pe care-i cunoştea ca foşti mineri, să-i ajute pe cei doi inculpaţi care nu sunt din localitate să găsească aur. I-a cerut inculpatului Neag să le arate filoane de aur, ştiind că acesta în trecut, fusese controlor de calitate în mine, cunoscând bine filoanele de aur. În scopul depistării aurului, inculpatul Molocea Ilarion, le-a dat o lampă de mină cu carbid, care emana o flacără la care se putea vedea aurul. Conform declaraţiei inculpatului Neag ceilalţi inculpaţi aveau lanterne pentru deplasarea în mină, dar la lumina lanternei nu se putea deosebi aurul de alte metale, deosebirea putându-se face la faţa locului, doar cu lampa de carbid”, se arată în dosar.

Gurabarza, o exploatare auriferă din Hunedoara care a funcţionat intens timp de două secole în vecinătatea municipiului Brad, a fost închisă la mijlocul anilor 2000. Dărâmăturile ocupă hectare întregi din valea în care funcţiona centrul industrial. La începutul secolului trecut, minerii de la Barza scoteau anual peste o tonă de aur pur din galeriile săpate în munte.

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/