18.2 C
Deva
marți, iunie 18, 2024

Vandalisme pe Via Transilvanica: un monument a fost distrus în Măgureni, Hunedoara

  • Unele dintre bornele kilometrice de pe ruta turistică Via Transilvanica au rezistat doar câteva luni de la amplasarea lor. A fost cazul unui monument aflat pe drumul forestier care traversează cătunul Măgureni din Hunedoara.

„Această bornă kilometrică superbă a fost scoasă cu brutalitate, dărâmată și ruptă, în comuna Beriu, zona Măgureni, județul Hunedoara. Suntem triști și dezolați de comportamentul celor care nu vor să accepte schimbarea, evoluția, binele în zona lor. Și nu doar că nu acceptă dar și distrug munca celor care au făcut cadou comunităților un proiect de țară cu un potențial enorm de dezvoltare, acest traseu de lungă distanță. Mulțumim și haideți să îngrijim împreună acest drum! Cum? Noi am semnalat autorităților locale acest caz, autorități care au lucrat cot la cot cu noi să construim drumul și urmează să semnalăm și poliției evenimentul”, informează administratorii paginii de Facebook „Via Transilvanica”.

Satul Măgureni din Hunedoara (video), unul dintre reperele turistice ale Via Transilvanica, se află la poalele vârfului Godeanu, cunoscut ca muntele sfânt al dacilor, și a fost părăsit aproape complet în ultimele decenii.

Via Transilvanica este un traseu de drumeţie lung de 1.400 de kilometri, care pornește de la Putna, străbate Transilvania şi se încheie la Drobeta – Turnu Severin. Ruta culturală, care poate fi parcursă pe jos sau cu bicicleta traversează judeţele Suceava, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş Severin şi Mehedinţi.

În Hunedoara, Via Transilvanica parcurge 150 de kilometri trecând prin Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și pe la poalele Retezatului.

Începe din zona Cugir (Alba) – Romoșel, urcă spre satul Ciungu Mare, continuă pe drumuri forestiere spre cătunul Măgureni, coboară pe la poalele Vârfului Godeanu, la Sarmizegetusa Regia, apoi pe valea Grădiștii, urcă din nou pe Platoul Luncanilor, la Târsa și Poiana Omului, continuă prin Fundătura Ponorului din Munții Șureanu.

După ce a trecut prin comunele Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui ruta continuă prin Retezat, traversând zonele turistice ale comunelor Sălașu de Sus și Râu de Mori, apoi coboară în Țara Hațegului, la Sarmizegetusa (romană) părăsind județul prin Porțile de Fier ale Transilvaniei, spre Bucova (Caraș-Severin).

 

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/