34.4 C
Deva
joi, iulie 18, 2024

Vechea fabrică de pâine din Hunedoara nu va fi demolată, pentru construcția unui centru comercial

Asociația „Monumentum”, coordonatoare a numeroase proiecte de restaurare a unor construcții de patrimoniu, împreună cu mai mulți hunedoreni, au solicitat clasarea în regim de urgență a clădirii fostei Fabrici de pâine din Hunedoara ca monument istoric, pentru a împiedica demolarea acesteia. În memoriul transmis Direcției Județene pentru Cultură Hunedoara, reprezentanții asociației au precizat că vechea fabrică înființată la începutul anilor ´50 reprezintă un monument reprezentativ pentru istoria recentă a Hunedoarei.

„În urma solicitării Asociației Monumentum, cu sediul în Alțâna, municipiul Sibiu, înregistrată la Direcția Judeneană pentru Cultură Hunedoara, cu nr 1805 / 24.09.2020, urmare a informării INP (Institutul Național al Patrimoniului), vă informăm că Direcția Județeană pentru Cultură Hunedoara declanșează procedura de clasare în regim de urgență a imobilului. Precizăm că în temeiul alin 2 și art. 14 din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare, prevede următoarele: de la data comunicării către proprietar sau către titularul altor drepturi reale a declanțării procedurii de clasare și până la publicarea ordinului de clasare sau până la comunicarea neclasării, bunului imobil în cauză i se aplică regimul juridic al monumentelor istorice”, se arată într-un document transmis de DJC Hunedoara către proprietarii imobilului (societatea Boromir), Primăria Hunedoara, Agenția pentru Protecția Mediului și Ministerului Culturii – Direcția Patrimoniul Cultural. Astfel, până când specialiștii Ministerului Culturii vor stabili dacă vechea fabrică de pâine poate intra pe lista monumentelor istorice, ea nu va putea fi demolată.

Potrivit planurilor unui grup polonez de retail, un centru comercial ar putea lua locul fostei fabrici de pâine construită în 1952 în Hunedoara şi a magaziilor şi halelor din vecinătatea ei, aflate în proprietate privată. Clădirea reprezentativă pentru Hunedoara primilor ani de comunism, aflată pe Bulevardul Traian, urma să fie demolată împreună cu alte anexe, iar în locul lor va fi ridicat un mall. Investiţia în noul centru comercial a intrat în faza de consultare a publicului înaintea elaborării Planului Urbanistic Zonal, iar hunedorenii au fost invitați să transmită observaţii şi propuneri cu privire la ea.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/