18.5 C
Deva
marți, septembrie 17, 2024

(VIDEO) Barajul din Retezat, ridicat într-o zonă vulnerabilă seismic. Este supravegheat non-stop

Barajul Gura Apelor din munții Retezat, construit cu eforturi uriașe în anii ’70 – ’80, ca parte a Amenajării Hidroenergetice Râul Mare – Retezat, necesită supraveghere seismică permanentă.

În urma seismelor înregistrate în zilele de 13 și 14 februarie 2023 în Oltenia, nu s-au semnalat pagube produse amenajării hidroenergetice din munții Retezat, din Hunedoara.

„Au fost contactați toți responsabilii pentru funcționarea barajelor hidrotehnice sau a altor construcții tehnologice și nu s-au semnalat pagube sau avarii”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara.

Deși magnitudinea seismelor din ultimii ani nu a avut efecte resimțite asupra barajului din Retezat, locul din sudul județului Hunedoara este considerat unul cu risc extrem de producere a unor cutremure.

„Conform recomandărilor ICOLD (n.r. – Comisia Internațională a Barajelor Mari), riscul potenţial asociat barajului Gura Apelor Retezat este în clasa de risc extrem (36 de puncte)”, arăta Hidroelectrica, în documentația necesară contractării serviciilor de analiză a datelor seismice.

Potrivit instituției, necesitatea supravegherii seismice permanente a Barajului Gura Apelor se datorează mai multor factori.

Amplasamentul barajului Gura Apelor este situat în apropierea a trei zone cu seismicitate semnificativă: zona Câmpulung – Făgăraş – Oltenia (a doua ca activitate seismică după Vrancea), zona Banat şi zona Transilvania.

„Amplasamentul barajului se află sub incidenţa atât a cutremurelor normale din cele trei zone seismice menţionate, cât şi a cutremurelor intermediare vrâncene”, arată documentația tehnică.

De asemenea, Amenajarea hidroenergetică Gura Apelor Retezat are mai multe caracteristici tehnice deosebite: barajul este din anrocamente cu miez de argilă, având o înălţime de 168 de metri şi o lungime la coronament de 460 de metri.
Citește și: A fost cel cândva cel mai sălbatic loc din Carpaţi. Retezatul înainte de construcţia barajului uriaş de la Gura Apelor

Capacitatea rezervorului este de 210.000.000 metri cubi. Factorul de risc asociat este extrem (maxim de punctaj = 36), arătau documentele Hidroelectrica, publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Barajul Gura Apelor face parte din categoria barajelor de importanţă excepţională (A) care necesită urmărire specială, arăta același raport.
În 2021, Hidroelectrica a scos la licitație publică serviciile de analiză a datelor seismice, care, prin interpretarea înregistrărilor staţiei seismice de la Barajul Gura Apelor (video) și raportarea la înregistrările de la staţiile de la Gura Zlata şi Deva, sunt menite să stabilească în ce măsură cutremurele îl pot afecta și modul în care seismele din ultimii ani au acţionat asupra construcţiei barajului.
De asemenea, este studiat și efectul influenţei lacului de acumulare asupra activităţii seismice locale (existenţa fenomenului de seismicitate indusă), arăta Hidroelectrica în documentaţia Serviciilor de prelucrare și interpretare a datelor seismice, scoase la licitaţie publică în 2021.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/