28 C
Deva
vineri, iunie 21, 2024

(VIDEO) Bulgării de aur ai Munților Metaliferi. Pepite de zeci de kilograme scoase din adâncuri

  • În Munții Metaliferi, aurul este căutat în adâncurile pământului din Antichitate.

Unul dintre lucrurile care i-a atras pe oameni în ținutul minier din nordul Hunedoarei a fost aurul nativ (care prezintă o cantitate foarte redusă de impurități – alte minerale sau substanțe). Cel mai adesea aurul nativ era găsit în nisipurile aurifere, însă oamenii îl descopereau uneori și în subteran, sub forma unor bulgări de diferite dimensiuni.

Cel mai mare bulgăre de aur nativ aflat în minele din Transilvania avea peste 60 de kilograme, potrivit unor istorici.

„Aurul se găsește de obicei în forma nativă, curată, în filoanele sau vinele aurifere ale minelor si este impregnat mai cu seamă în filoane de quarț, cateodată în cristale regulate octaedrice sau în formă de fire subțiri. Din când în când, aurul se mai află și în forma de bulgări sau pepite. Asemenea bulgări s-au găsit în India vestică, dintre care unul în greutate de 1.350 kilograme, apoi în Australia in greutate de 68-87 kilograme. În Ardeal, în mina de la Musariu-Ruda, s-a găsit în greutate de 67 kilograme. Pepite sau bulgări mai mici (de 3 – 9 kilograme) s-au găsit și în minele de la Roșia Montană și Bucium, lângă Abrud, și Stănija (lângă Zlatna)”, relata, în 1937, istoricul Ion Rusu Abrudeanu, și el fost proprietar de mină în Munții Metaliferi.

Bulgărele de aur ar fi fost descoperit la sfârșitul secolului al XIX-lea. Așa numitele cuiburi de aur erau, de obicei, potrivit cercetătorului, relativ mici și destul de îndepărtate unele de altele, astfel că șansa de a găsi cuiburi bogate în adâncurile pământului juca un rol important în rentabilitatea minelor.

La Stănija, în 1931, într-un „cuib” format într-un filon, numit Antoniu, au fost găsiți bulgări de aur care însumau aproape 150 de kilograme, iar după exploatarea întregului filon au fost descoperite 372 de kilograme de aur nativ, arăta Ion Rusu Abrudeanu, în cartea „Aurul românesc. Istoria lui din vechime și până azi” (1937).

La începutul secolului XX Minele de aur din Transilvania scoteau anual până la trei mii de kilograme de aur, fiind cele mai productive din Europa. Regiunea cea mai bogată în resurse de metale prețioase era patrulaterul aurifer cuprins între localitățile miniere Abrud, Zlatna, Brad și Săcărâmb.

În primii ani după Al Doilea Război Mondial, toate lucrările miniere au fost naționalizate.

„În această perioadă, minele erau în administrarea Ministerului Afacerilor Interne, care a promovat o exploatare extinsă a zăcământului, în scopul extragerii pe termen scurt a unor cantităţi mari de aur, necesare în această perioadă reconstrucţiei ţării”, arăta geologul Grigorie Verdeş, coordonator al volumului „Extaz şi agonie în mineritul zărăndean” (2015).

În anii ’50, producția de aur a minelor din zona Bradului a crescut la circa 2,5 tone pe an, însă cea mai mare parte a aurului ajungea în URSS.

Descoperirile de cuiburi de aur nativ au continuat în câmpul minier Barza, din vecinătatea orașului Brad. La Musariu a fost descoperit ultimul mare bulgăre de aur curat.

„Aici, în zona filoanelor 20, 30 şi Ţipiş, la orizonturile – 120 de metri, la 6 decembrie 1947, s-a găsit o pepită de 53 de kilograme de aur masiv, într-o lentilă de minereu de o bogăţie excepţională. După cum relatează cei care au avut ocazia să lucreze la extragerea aurului din asemenea puncte de concentrare, spectacolul oferit de natură era fantastic. Pare de necrezut că este posibilă prezenţa atâtor forme, în care imaginaţia găseşte asemănări izbitoare de flori, plante, insecte, animale sau obiecte create de mâna omului”, arăta geologul Grigorie Verdeş.

Minele din Munții Metaliferi, exploatate intens în timpul regimului comunist, au fost închise definitiv până la mijlocul anilor 2000, după ce intraseră într-un declin prelungit. Foștii mineri povestesc că au rămas zidite în adâncuri numeroase filoane cu conținut ridicat de aur, iar relatările despre „bulgării de aur” ascunși în munți încă sunt vii în memoria localnicilor.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/