17.1 C
Deva
marți, aprilie 30, 2024

(VIDEO) Desculți în Sarmizegetusa Regia, la solstițiul de iarnă

Sarmizegetusa Regia a devenit, în ziua solstițiului de iarnă, un loc de pelerinaj pentru români din mai multe colțuri ale țării, care spun că au venit în capitala Daciei „să se încarce cu energie”.

La orele amiezii, când razele au inundat Dealul Grădiștii, locul pe care dacii și-au clădit capitala din vremea regelui Decebal, oamenii au animat ruinele înconjurate de pădure.

Unii s-au descălțat pentru a simți mai intens „energia” locului sub tălpile goale. Oamenii au format apoi un cerc, ținându-se de mână, lângă templele dacice și în final au înconjurat de mai multe ori marele sanctuar circular din Sarmizegetusa Regia.

Aproape fiecare dintre vizitatorii sosiți special în Sarmizegetusa Regia, de solstițiu, au luat apă de băut din izvorul aflat în vecinătatea templelor – rămășiță a unei foste băi antice pe care o numesc „fântâna zeilor”.

„Am venit din județul Brașov, special pentru a ne bucura de energiile din Sarmizegetusa Regia, în ziua de solstițiu. Acum, de solstițiu, ele se manifestă mai intens în acest loc sfânt al dacilor”, crede Rodica, una dintre vizitatoare.

„Am fost și în urmă cu 20 de ani aici, la Sarmizegetusa Regia. Am vrut să văd dacă, la fel ca atunci, mai pot intra în starea benefică pe care acest loc mi-a dat-o. Mi se pare neobișnuit cum asemenea monumente care vorbesc despre religia dacilor, nu se mai găsesc niciunde în lume”, spune un alt vizitator.

„A fost un loc sfânt al dacilor, care au depus eforturi uriașe pentru a-și clădi templele aici, în locul special ales de ei. Cred că Sarmizegetusa Regia a putut fi cucerită și distrusă de romani numai prin trădare. Altfel, era o cetate de neatins. Am ales să vin în Sarmizegetusa regia pentru că, fiind din Cluj, pentru mine este mai accesibilă decât Bucegi. Și acolo aș fi vrut să ajung de solstițiu”, spune un alt oaspete al Sarmizegetusei Regia.

Înaintea războaielor de la începutul secolului al II-lea, care au dus la distrugerea ei de către romani, Sarmizegetusa Regia era o aşezare urbană înfloritoare, întinsă pe mai mult de o sută de terase, în jurul căreia au fost ridicate mai multe cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare.

În prezent, monumentul aflat în Patrimoniul cultural mondial UNESCO se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Poate fi vizitată și în timpul iernii, însă până la orele după-amiezii, iar turiștii trebuie să fie echipați adecvat.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/