De peste un deceniu, autorităţile din Brad au plănuit înfiinţarea „Drumul Aurului”, iar între timp, cea mai mare parte a traseului a fost asfaltată, monumentul „Treptele Romane” a devenit accesibil şi a fost reparat. Însă, lucrările la drum nu au fost duse la bun sfârşit, iar noua şosea este afeectată de distrugeri.

Drumul local porneşte de la intrarea în Brad, dinspre Deva (pe DN 76), pe valea pârâului Musariu, traversând satul Ruda Brad şi ajungând la locul de popas „Treptele Romane”.

De la galeria minieră turiştii urcă circa un kilometru, pe lângă alte guri de mină şi halde de steril, ascunse de pădure, la al doilea reper al zonei: Biserica Ruda 12 Apostoli. De aici, un urcuş abrupt urmat de o coborâre sinuoasă, îi aduce pe călători în satul Gurabarza, locul uneia dintre cele mai mari exploatări de aur din România, închisă în 2006 şi ruinată definitiv. La Gurabarza urmau, potrivit planurilor municipalităţii din Brad să fie amenajate o galerie minieră şi mai multe abataje, pe care grupurile de turişti interesate de modul în care se extrăgea aurul, să le poată vizita în siguranţă, cu un trenuleţ, însă proiectul a fost abandonat.

„Drumul aurului” coboară apoi printre vechile colonii muncitoreşti din Crişcior, printre casele zărăndenilor, traversând satul Crişcior şi intrând în Brad, unde cel mai valoros reper al istoriei mineritului este Muzeul Aurului. Gara din Brad se află şi ea pe lista obiectivelor turistice ale traseului, la fel şi calea ferată minieră Brad – Crişcior, ambele monumente istorice.


Aproape un kilometru din „Drumul Aurului”, în zona Bisericii Ruda 12 Apostoli, a rămas neasfaltat.  Drumul de pământ traverseză aici o pantă abruptă, pe care ploile o fac aproape inaccesibilă cu autoturismul. De la biserica din mijlocul pădurii spre Ruda Brad, drumul asfaltat în anii trecuţi este stricat în mai multe locuri, Mai multe exploatări forestiere au funcţionat în zonă, iar stratul subţire de asfalt nu a făcut faţă utilajelor grele. Şi aici, turiştii sunt puşi în dificultate din cauza carosabilului acoperit cu noroaie, provenite din scurgerile de pe versanţi şi de la lucrările forestiere.

În ciuda dificultăţilor traseului, „Drumul aurului” oferă oaspeţilor zonei câteva repere turistice interesante ale vechii zone miniere.