Drumul din munţi care leagă satele din Lunca Cernii (Hunedoara) de aşezările din jurul uriaşei cariere de marmură de la Ruşchiţa (Caraş-Severin) a rămas inaccesibil, deşi este privit ca un traseu cu potenţial turistic şi care ar putea scoate din izolare satele din zonă.

Cei 30 de kilometri ai Drumului Judeţean 687 D de la Topliţa până la limita celor două judeţe din vestul ţării au fost inauguraţi în toamna anului 2013, după o investiţie finalizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, cu ajutorul fondurilor europene.

Ultimii kilometri ai şoselei traversează satele Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus şi Gura Bordului, se strecoară printre versanţii „ciuruiţi” de numeroasele exploatări forestiere. Asfaltul se termină la limita judeţului Hunedoara în faţa unei păduri, într-un loc unde un panou agăţat de trunchiu unui copac indică intrarea în judeţul Caraş-Severin.

De aici porneşte Drumul Marmurei, unul dintre traseele pe care locuitorii Ţinutului Pădurenilor şi cei din valea Cernei ajungeau la târgurile din Rusca Montană şi Ruşchiţa (din judeţul învecinat, Caraş-Severin), la minele şi la faimoasa carieră de marmură din Munţii Poiana Ruscă.

Cei zece kilometri de drum forestier au rămas impracticabili pentru maşini pe mai multe porţiuni, chiar dacă de-a lungul timpului autorităţile din Caraş-Severin au promis reabilitarea lor. 

În vara anului trecut, înaintea alegerilor locale, Primăria comunei Rusca Montană şi conducerea carierei de marmură de la Ruşchiţa au trimis multe utilaje încărcate cu pietriş pentru a acoperi gropile, denivelările, ravenele şi şanţurile din drum.

Drumul prin pădure a mai rezistat până la venirea iernii. Utilajele forestiere l-au devastat, iar pâraiele l-au inundat şi au săpat nenumărate făgaşe în el.