18.2 C
Deva
miercuri, iunie 19, 2024

(VIDEO) Festivalul „Drăgan Muntean” a animat Ținutul Pădurenilor. Tradiții și folclor la Poienița Voinii

  • Drăgan Muntean (1955 – 2002) a fost unul dintre cei mai iubiți artiști ai folclorului românesc iar satul său natal, Poienița Voinii din Hunedoara, a devenit cunoscut în ultimele decenii datorită interpretului de muzică populară.

Pe Dealul Cornetului din satul Poienița Voinii (comuna Bunila), nedeia organizată în fiecare vară în amintirea lui Drăgan Muntean a atras, la ediția în acest sfârșit de săptămână, câteva sute de oameni, unii veniți de la distanțe mari de Hunedoara.

Mulți dintre participanții la festival sunt localnici din Ținutul Pădurenilor, unde micile sate de pe coamele munților ori înșirate de-a lungul unor văi adânci au păstrat tradiții seculare și un port popular unic în România. Însă la festival au venit și numeroși turiști, dar și oameni din Hunedoara, atașați de aceste locuri și de oamenii din Ținutul Pădurenilor.

Cele mai multe așezări din Munții Poiana Ruscă s-au depopulat în ultimele decenii, odată cu închiderea exploatărilor miniere din zonă, iar cei rămași în sate sunt, mai ales oameni în vârstă, obișnuiți cu un mod de viață mai simplu și mai puțin confortabil față de traiul la oraș.

„Am venit din Timișoara, în concendiu, într-o tură prin sateel din Ținutul Pădurenilor și m-am nimerit la festival. Este plăcut să vezi oamenii purtând aceste costume populare superbe, mai ales cele viu colorate ale femeilor, și să asculți cântecele lor, vâzându-i dansând brâul pădurenesc”, spune o turistă venită în satul Poienița Voinii.

În Poienița Voinii, aflată la vreo 25 de kilometri de Hunedoara, locuiesc câteva zeci de oameni, mulți dintre ei fiind vârstnici. Aproape fiecare familie de aici are și câte o locuință în Hunedoara. Satul din Ținutul Pădurenilor este atestat din vremea Huniazilor (la începutul secolului al XV-lea), dar a rămas un reper al Hunedoarei, ca fiind locul natal al lui Drăgan Muntean (1965 – 2002), unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai folclorului românesc din ultimele decenii. Casa din Poienița Voinii unde a copilărit interpretul a fost transformată într-un muzeu al pădurenilor, deschis vizitatorilor.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/