19.9 C
Deva
vineri, iunie 14, 2024

(VIDEO) Fundătura Ponorului, în primele zile de iarnă

Cele aproape 20 de gospodării, stâne și sălașe din Fundătura Ponorului au rămas pustii odată cu lăsarea iernii.

Oamenii care locuiau aici pe timp de vară și-au strâns fânul, au curățat terenurile pe care aveau mici grădini de legume și zarzavaturi și au coborât cu animalele în satele apropiate Ponor și Federi, aflate în vale, la 9 – 10 kilometri.

Uneori, urcă în fundătură cu căruțele pentru a aduce fânul strâns în căpițe. Drumul spre locul pitoresc din Munții Șureanu este anevoios pe ultimii nouă kilometri, începând de la capătul satului Federi.

Prin anii ´80, o porțiune de cinci kilometri, până la cariera de bauxită aflată în conservare, a fost amenajată prin nivelarea versantului calcaros, pentru a putea fi folosită de camioane. Mai sus, un drum forestier a fost și el „dăltuit” în piatră pentru ca oamenii să poată trece cu căruțele.

„Drumul de bolovani nu a mai fost modernizat de pe vremea lui Ceaușescu, chiar dacă acum trec pe el tot mai mulți turiști, nu numai localnicii care au sălașe încolo, până la Fundătura Ponorului și pe dealuri”, spune Ioan, un localnic care își păstorește oile pe dealurile învecinate satelor Ponor și Federi.

Deși zăpezile nu au acoperit încă Fundătura Ponorului, așa cum în trecut o făceau mai devreme, locul din munți s-a cufundat în liniștea tulburată doar de susurul apelor Ponorului și, uneori, de zgomotul avioanelor care trec deasupra norilor.

„Iarna, oamenii din sat urcă mai rar în Fundătura Ponoroului. Mai vin să ia fânul pentru animalele pe care le-au adus în sat. Altfel ar fi greu de trăit aici, fără curent, fără apă, cu drumul rău, cu frigul. Casele și sălașele de aici nu sunt făcute petru a putea fi locuite iarna”, spune Maria, o localnică din satul Ponor.

Ponorul, cel mai spectaculos râu din Munții Șureanu, traversează un ținut sălbatic, împânzit de rămășițele unor stâne înființate în vremea dacilor, și, la circa 10 kilometri de la izvoarele sale, dispare sub pământ, în Fundătura Ponorului.

Oamenii au numit locul aflat în apropiere de satul Ponor (comuna Pui) „Palma lui Dumnezeu“, datorită frumuseții sale. Iarna, fundătura oferă o priveliște unică.

Un șir neîntrerupt de bucle, desenate de ape în lunca Ponorului, printre claiele de fân și gardurile vechi de lemn, îi sporesc farmecul, atrăgând de la an la an tot mai mulți turiști în Fundătură. Mai la înălțime, pentru a nu fi inundate, se înșiruie de-a lungul drumului de pământ, scobit în dealuri și sâtânci, casele arhaice ale localnicilor, îngrijite și locuite mai ales vara, când unii dintre ei își aduc aici vitele și oile.

În susul pârâului, culmile domoale, de peste 1.000 de metri, care înconjoară lunca Ponorului au fost din cele mai vechi timpuri traversate de ciobanii care își duceau oile de la șes spre pășunile alpine din Retezat, Șureanu, Țarcu și Cindrel.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/