17.7 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

(VIDEO) Imagini spectaculoase. Cum s-a lucrat la salba de tuneluri feroviare de pe Valea Mureșului

Trei tuneluri feroviare, dintre care unul deschis parțial (polată) sunt construite pe malul stâng al râului Mureș, în vecinătatea localităților Tisa (comuna Burjuc) și Sălciva (comuna Zam).

Lucrările la tuneluri au început în urmă cu peste doi ani, în cadrul proiectului de modernizare a magistralei feroviare Simeria – Arad (141 de kilometri), pe tronsonul Ilteu – Gurasada, de 22 de kilometri.

Până în prezent, circa 50 la sută din lucrările proiectate pe tronsonul de pe valea Mureșului au fost finalizate, iar constructorii au termen până în toamna anului 2023 să finalizeze restul acestora.

Pe cel mai dificil sector al șantierului sunt construite două tuneluri şi o polată (tunel la zid, descoperit parţial), în lungime totală de 1,2 kilometri. Construcţiile sunt necesare pentru a putea creşte viteza de deplasare a trenurilor, faţă de cea de pe vechiul traseu al căii ferate Simeria – Arad, aflat pe celălalt mal al râului Mureş. Salba de tuneluri va fi compusă, potrivit proiectului iniţial, din polata cu lungimea de 340 de metri, un tunel de 634 metri şi unul de circa 250 de metri.

Proiectul noii magistrale feroviare Simeria – Arad vizează modernizarea a 141 de kilometri de cale feratăşi include construcţia a nouă poduri feroviare peste Mureş, a unor tuneluri feroviare şi a circa 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată pe valea Mureşului. Calea ferată din vestul României este proiectată ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele – cu până la 120 de kilometri pe oră. Proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare, demarat în 2018, are o valoare de peste 9,5 miliarde de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat, potrivit Ministerului Transporturilor.

Potrivit celei mai recente estimări a constructorilor, de la începutul acestui an, lucrările la cele patru tronsoane ale viitoarei magistrale feroviare din vestul României se află în următoarele stadii de realizare: Subtronsonul 2a: km 614-Cap Y Bârzava, construit de companiile Astaldi S.p.A., şi FCC Construccion SA – 68 la sută; Subtronsonul 2b: Cap Y Bârzava – Cap Y Ilteu, construit de Astaldi S.p.A. şi FCC Construccion SA – 73 la sută; Subtronsonul 2c: Ilteu – Gurasada, construit de RAILWORKS (ALSTOM, AKTOR, ARCADA) – 48 la sută; Tronsonul 3: Gurasada – Simeria, construit de FCC- Astaldi – 54 la sută, potrivit informaţiilor prezentate de Asociaţia Pro Infrastructură.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/