19.7 C
Deva
duminică, iunie 23, 2024

(VIDEO) Lacul Cinciș și satele Cinciș Cerna și Izvoarele vor fi stațiune turistică

  • Hunedoara va avea o nouă stațiune turistică de interes local. Zona Lacului Cinciș , împreună cu satele învecinate Cinciș – Cerna și Izvoarele din comuna Teliucu Inferior îndeplinesc punctajul pentru a fi declarate stațiune turistică de interes local, potrivit primarului comunei Teliucu Inferior, Daniel Pupeză.

Autoritățile din comuna învecinată municipiului Hunedoara așteaptă ca în următoarea perioadă să fie adoptată hotărârea de Guvern prin care zona de agrement și cele două sate să fie clasate ca stațiune.

În ultimele luni, au fost declarate stațiuni turistice de interes local și alte zone cu potențial turistic din județul Hunedoara: Pasul Vulcan (municipiul Vulcan), comuna Sălașu de Sus, de la poalele Reteatului, municipiul Lupeni, învecinat stațiunii Straja și comuna Pui, aflată la poalele munților Șureanu și Retezat.

Lacul Cinciș se numără printre cele mai populare zone de agrement din vestul României. Amenajarea hidrotehnică Cinciș – Cerna a avut loc la începutul anilor ’60, pe vatra satelor Cinciș și Cerna și a cătunelor învecinate de pe valea Cernei.

Satul Cinciș Cerna a fost construit în numai câteva luni, de localnicii strămutați din mai multe așezări de pe valea Cernei, înghițite de Lacul Cinciș. Peste o sută de gospodării au fost construite în ritm alert, începând din vara anului 1962, pe cele trei străzi paralele și patru străzi perpendiculare ale așezării înființate în satul „sistematizat”, amenajat în doar câteva luni.

Aici aveau să primească pământ localnicii din satele Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, ale căror vetre au ajuns sub apă.

Satul Izvoarele, care purta în trecut numele Lingina, se numără printre așezările pitorești din Hunedoara. Drumul care traversează satul urcă de pe malul lacului Cinciș spre dealurile împădurite, traversează mai multe cătune pustii și coboară la Mănăstirea Prislop.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/