23.8 C
Deva
marți, iulie 16, 2024

(VIDEO) Locul de la poalele Cetății Devei care amintește de o legendă ciudată

Cetatea a fost clădită în urmă cu şapte secole pe un con vulcanic pe care se găseau urmele unei aşezări dacice. A fost locuită până la mijlocul secolului al XIX-lea, când o explozie izbucnită în depozitul ei de muniţii a transformat-o într-o ruină. De atunci, localnicii au abandonat-o, preferând să folosească materialele din zidurile ei la construcţia caselor proprii şi a unor clădiri din oraş.

O poartă de fier, ferecată cu lacăte opreşte accesul într-o încăpere rămasă în beznă, săpată sub stânci, pe Dealul Cetăţii Devei, conul vulcanic pe care a fost clădită aşezarea medievală. Poteca începe de la capătul unui şir lung de trepte de piatră, care urcă din Strada Ştefan Octavian Iosif, în dreptul Parcului Cetăţii şi a Palatului Magna Curia.

La capătul de sus al scării, drumeţii merg spre dreapta şi, după câţiva paşi, trec printr-o grotă de circa 10 metri, săpată în stâncă. La ieşirea din „tunel”, urcă apoi prin pădurea care învăluie stâncile Dealului Cetăţii. Grota se află în imediata vecinătate a intrării în geleria ferecată cu gratii, iar câţiva metri mai sus, în acelaşi perete poate fi observată gura de aerisire a altei încăperi, săpată şi ea în stâncă, dar zidită aproape complet. Turiştii nepăsători au aruncat prin gura de aerisire a camerei de sus o mulţime de gunoaie, iar poarta de fier a încăperii învecinate a fost mâzgălită cu grafitti. Deasupra lor se ridică peretele de stâncă, pe care se aventurau uneori pasionaţii de escaladă, unii punându-şi însă viaţa în pericol.

Puţini sunt cei care cunosc rolul şi povestea celor două camere zidite în stâncile conului vulcanic, iar de-a lungul timpului, acestea au contribuit la răspândirea unor legende bizare. Una dintre ele este cea a tunelului care ar fi legat Cetatea Devei de Castelul Corvinilor, nesusţinută de documente. Potrivit legendei, galeria, săpată în urmă cu mai multe secole, ar fi pornit de sub una dintre încăperile castelului sau din apropierea monumentului (de pe Dealul Sânpetru – locul unei aşezări preistorice) şi ar fi fost îndreptată spre Cetatea Devei, aflată la aproape 20 de kilometri de Hunedoara. Într-o variantă a poveştii se spune că tunelul a fost săpat de prizonierii turci şi era folosit pentru deplasarea armatelor care apărau castelul şi cetatea. Până în prezent nu s-a descoperit, în urma cercetărilor arheologice întreprinse asupra încăperilor şi sălilor Castelului Corvinilor, urmele vreunui tunel, arătau arheologii. Alţi turişti cred că poarta interzisă este o intrare într-o veche galerie minieră care ar fi funcţionat sub cetatea Devei, împrejurimile Devei fiind în trecut locuri unde au fost înfiinţate numeroase exploatări. În realitate, spun administratorii cetăţii Devei, încăperea misterioasă aparţine observatorului seismic din apropiere, al cărui scop este detectarea şi localizarea în cel mai scurt timp a evenimentelor seismice.

„Oservatorul seismologic Deva a fost înfiinţat în luna mai 1971, dată la care a fost luată în evidenţă reţelei seismice mondiale pentru studiul seismicitatii globului, fiind cuprinsă în reţeaua seismică UNESCO pentru studiul seismicitatii. În prezent face parte din Reţeaua Seismică Naţională a României, contribuind la monitorizarea seismicitatii teritoriului ţării (în special a regiunii Haţeg şi Banat). Este dotat cu o staţie digitală echipată cu senzori de bandă largă şi de scurtă perioadă”, arată Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe site-ul institutului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/