32.2 C
Deva
joi, iunie 20, 2024

(VIDEO) Locul minunat, plin de enigme, din Munții Șureanu. Ciobanii îi cunosc secretele, păstrate din generație în generație

  • Unele indicii sumare redate pe Columna lui Traian și numele Poiana Omului din Munții Șureanu au conturat legenda că locul unde Decebal și-ar fi găsit sfârșitul ar fi fost Poiana Omului, un loc străvechi de întâlnire al turmelor de oi aflate în transhumanță pornind din centrul Transilvaniei spre Retezat, Banat și zona de sud a țării.

Legenda morții lui Decebal în Poiana Omului a fost transmisă din generație de păstorii care au poposit și au trăit în aceste locuri.

 

„Știu, ca mulți dintre cei care au trăit aici, despre această legendă a Poienii Omului, ca loc al morții lui Decebal, de când m-am pomenit. De pe la vârsta de 13 ani am cutreierat acești munți cu turmele, iar viața de cioban mi-a plăcut dintotdeauna. Aici, la Poiana Omului era un lucru foarte mare. Coborau ciopoarele de oi, erau mii de oi care se aduceau în acest loc, care erau băgate la oboare și se alegeau aici, iar ciobanii erau tocmiți tot aici”, spune Duțu Jurj, unul dintre puținii ciobani rămași în Poiana Omului.

Drumurile ciobanilor care trec prin Poiana Omului duc spre pășunile alpine din Retezat, Șureanu, Țarcu și Cindrel. Traversează ținuturi sălbatice, cu un număr mic de așezări umane și puțini locuitori. Iarna, pe aceleași rute turmele coboară de la pășunile alpine spre zonele de șes și în satele unde sunt stâne.

Duțu Jurj are în grijă o turmă de vreo 200 de oi, adunate de la localnicii din satele Hunedoarei, pe care o paște pe plaiurile din jurul stânii sale de la Poiana Omului. În împrejurimi, o mulțime de sălașe și stâne arhaice împodobesc munții la izvoarele pârâurilor Ponor și Ohaba. Nu sunt drumuri spre cele mai multe dintre ele, ci doar poteci anevoioase, rar călcate de oameni.

În trecut, întinsele pășuni din Munții Șureanu erau mult mai aglomerate. În cătunele din munții care înconjoară Poiana Omului, viața gravita în jurul animalelor, fiecare încăpere a stânelor și sălașelor era bine organizată, iar fiecare om avea sarcini riguroase de îndeplinit, într-o meserie ale cărei secrete au fost transmise din generație în generație. Păstoritul tradițional a fost afectat de transformările prin care a trecut societatea, remarcă unii cercetători.

„Caracteristicile principale ale păstoritului tradițional au suferit schimbări profunde în ultimele decenii şi sunt, în continuare, supuse modificărilor de la an la an. Se schimbă obiceiurile şi locurile de păşunat, se degradează stânele şi ansamblurile pastorale tradiţionale, se construiesc incinte noi cu apă curentă şi energie electrică, cu vase de plastic şi de inox, dispar reţete străvechi de preparare şi păstrare a produselor lactate, care miros din ce în ce mai puţin a oaie, a fum şi a răşină de brad”, arăta, într-un studiu, Daniel I. Iancu, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Poiana Omului, străvechea răscruce a drumurilor de plai din Munții Șureanu a devenit cu timpul un reper turistic al Hunedoarei. De aici, unul dintre cele mai cunoscute trasee, folosit și de turiști, urcă în spre vârful Porumbelul Mare (1.158 m), unde îşi are obârşia pârâul Ponor. Anticul drum de plai, cu numeroase suișuri și coborâșuri, continuă apoi spre culmile Rudele (1.300 de metri), Meleia (1.419 metri) și Tâmpu (1.495 metri) împânzite de rămășițe ale unor foste așezări dacice sezoniere.

De pe Vârful Tâmpu, traseul de drumeție urcă spre Vârful Steaua Mare, aflat la circa 1.700 de metri, iar de aici, călătorii mai au cinci kilometri de străbătut, pe vechile drumuri de plai, până la „muntele sfânt al dacilor”, Vârful Godeanu (1.659 metri).

Mai des folosit de turiști este traseul care străbate Poiana Omului coborând în dreapta, spre Fundătura Ponorului din Munții Șureanu, aflată la circa două ore de mers pe jos. Drumul de munte care urcă din Târsa, prin pădure, spre Poiana Omului, continuând spre Fundătura Ponorului și Federi sunt marcate de bornele și indicatoarele rutei turistice Via Transilvanica.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/