30.8 C
Deva
duminică, iulie 14, 2024

(VIDEO) Măgureni, satul de pe muntele sfânt al dacilor. Urma să fie stațiune, însă acum doar schitul îl mai animă

Doar schitul înființat în anii 2000 mai ţine în viaţă satul Măgureni din Munţii Orăştiei, aflat la una dintre cele mai mari altitudini din România, peste 1.200 de metri.

Gospodăriile satului – crâng, înconjurate de păduri vaste, ocupau coamele dealurilor de sub vârful Godeanu (1.656 metri), într-un ţinut care oferea prosperitate localnicilor datorită miilor de hectare de pădure şi a păşunilor sale.

Peste 120 de oameni trăiau aici în urmă cu un secol, iar o şcoală funcţiona pentru copiii sătenilor. Oamenii erau obişnuiţi cu izolarea, într-un loc unde până înainte de Al Doilea Război Mondial, nu existau drumuri. Lemnele erau transportate pe apele pârâurilor, iar oamenii coborau cu caii pe potecile abrupte ale muntelui, spre târgul din Orăştie şi satele din văi. La două ore de mers pe jos din Măgureni, se află cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

În trecut, potenţialul turistic al zonei era remarcat de mai mulţi publicişti. „Satul Măgureni este situat în plină zonă montană, la altitudinea de 1.100 – 1.200 m, în partea de nord a Vf. Godeanu, între văile Glivii şi Măgurea. Se ajunge pe drum de care, dinspre Sibişel. El ar putea fi amenajat ca sat de vacanţă. Aici este pus sub ocrotire un arboret de pin şi larice (10 hectare), provenit dintr-o plantaţie”, scria Valer Trufaş, în monografia munţilro Şureanu (1986).

În anii 2000, Măgureni rămăsese complet părăsit. Un schit de călugăriţe a fost înfiinţat aici, iar cu timpul aşezământul s-a extins. Pe dealurile învecinate se înfăţişează casele vechi, nelocuite din sat. Păşunile ocupate în trecut de sute de oi şi vaci sunt şi ele pustii. Din pădurea de pin şi larice, considerată rezervaţie naturală nu a mai rămas mai nimic. În schimb, liniştea locului este tulburată frecvent de exploatările forestiere care împânzesc ţinutul.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/