19.6 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

(VIDEO) Marea transformare a râului Strei, după construcția hidrocentralelor

După 1990, râul Strei a trecut prin mari transformări, pe cursul inferior. Între Haţeg şi Călan au fost construite trei hidrocentrale, iar construcţia altor patru a fost plănuită în ultimii ani, însă proiectele nu au mai fost realizate.

Prima centrală de pe Strei a fost amenajată la Subcetate, la mijlocul anilor 2000. A fost echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 Gwh, iar amenajarea sa mai cuprinde un lac de acumulare devenit cu timpul un habitat ideal pentru nenumărate specii de păsări sălbatice.

În ultimul deceniu, în apropiere de Haţeg, alte două hidrocentrale au fost inaugurate pe Strei, iar întregul peisaj din jurul râului legendar a luat o cu totul altă înfăţişare.

În 2013 a fost inaugurată centrala de la Plopi, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 Gwh.

În 2019, după o investiţie de aproape 50 de milioane de euro şi şase ani de la începerea lucrărilor, Hidroelectrica a recepţionat centrala de la Bretea Streiului, dotată cu două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, care aduc în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 Gwh/an.

Canalele de fugă ale hidrocentralelor se întind pe mai mulţi kilometri, paralel cu vechea albie a râului şi formează la vărsarea lor în Strei mici delte, cu o faună şi o floră bogate. Aici şi-au găsit locul nenumărate berze, lebede, raţe sălbatice şi cormorani, atrase de bogăţia piscicolă a apelor. Canalele de derivaţie au o adâncime de 7 – 8 metri, iar scăldatul în ele este interzis, după ce aici au avut loc tragedii.

Foto : Zhd.ro.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/