- Singurul traseu accesibil spre Peștera Șura Mare din Hunedoara începe din satul Ohaba Ponor din Hunedoara și urcă direct prin albia pârâului care a dăltuit cheile spectaculoase ale Ohabei. Din sat nu sunt indicatoare spre peșteră, iar fără ajutorul localnicilor, puțini turiști s-ar putea descurca în găsirea drumului spre ea.
„Vin adesea turiști și întreabă cum pot ajunge la peșteră. Le arat că este destul de simplu, dar trebuie să meargă vreo jumătate de oră prin apă și au nevoie de cizme și să fie atenți la bolovani. Le spun și că apa e foarte rece, iar unii dintre ei renunță la dorința de a mai vedea peștera”, spune Traian, un localnic din Ohaba Ponor.
Ultima parte a călătoriei este dificilă și poate fi parcursă numai prin apele răcoroase ale pârâului Ohaba care curge printre pereții abrupți ai cheilor, și stâncile ascuțite sau alunecoase, desprinse din versanți și modelate de ape.
După un kilometru de mers prin apă, călătorii ajung la „poarta” peșterii, o deschizătură în stânci cu o înălțime de aproape 40 de metri înălțime și cu o lățime de circa 12 metri.
De aici, accesul în interiorul sistemului carstic care măsoară aproape 12 kilometri de galerii și cavități subterane este interzis.
Peștera Șura Mare din Hunedoara este declarată monument al naturii și se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cicolovina, iar intrarea în ea este considerată riscantă, dar și dăunătoare mediului.
„În Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina sunt peste 400 de peșteri, avene și galerii de prospecțiune minieră. Doar Peștera Bolii este amenajată și poate fi vizitată cu ajutorul unei lanterne, fără echipament specializat, restul peșterilor și avenelor nu pot fi vizitate, din motive de protecție a ecosistemului subteran și accesibilitate, necesitând autorizația CPS (Comisia Patrimoniului Speologic) și avizul APNGM-C (Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina) precum și asigurarea cu corzi sau echipament de scufundare”, arată reprezentanții parcului național.
Potrivit speologilor care au explorat-o, Peștera Şura Mare din Hunedoara este unică în România pentru adăpostirea celor mai numeroase colonii de lilieci în hibernaţie, de zeci de mii de indivizi.
Peştera Şura Mare din Hunedoara adăpostea în anii ’60 – ‘70 una din cele mai mari colonii în hibernare din Europa, însumând peste 100.000 de indivizi de Pipistrellus pipistrellus şi Miniopterus schreibersii. Observaţii recente în această peşteră au pus în evidenţă prezenţa în continuare a unei mari populaţii de lilieci (circa 40.000 de indivizi).
Este unică și pentru că în Sala mare (Mendip) a peşterii, aflată la circa 2,5 kilometri de intrare, se află cele mai mari gururi (bazine) din ţară. Aici, o cascadă de peste 20 de metri transformă sala uriașă într-un paradis subteran.
Galeria principală a peşterii depăşeşte trei kilometri şi este dificil de parcurs din cauza numeroaselor lacuri, cascade şi baricade din bolovani imenşi. Tavanul ei atinge însă înălţimea de 40 de metri în unele locuri. În apropiere se află Peştera Şura Mică, cu o deschidere înaltă de 20 de metri, în care apele formează o cascadă spectaculoasă.