17.7 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

(VIDEO) Misteriosul buncăr săpat în stânci, în vecinătatea fostului depou al Hunedoarei

În anii ´50, relatează foşti angajaţi ai combinatului din Hunedoara, pe dealurile din jurul Hunedoarei au fost amplasate sisteme de protecţie împotriva atacurilor aeriene. Ruinele unui astfel de loc au rămas în vecinătatea Castelului Corvinilor, deasupra depoului de locomotive al fostei căi ferate Hunedoara – Ghelari.

Lângă depoul dezafectat în anii 2000 sunt mai multe clădiri devastate, despre care unii localnici susţin că au fost ale unei unităţi militare antiaeriene, care a funcţionat aici până la începutul anilor ´60. Din dreptul lor, o potecă urcă abrupt pe coama dealului, unde printre copaci se vede o construcţie de beton neobişnuită. Este intrarea într-un buncăr semiîngropat, folosit ca post de apărare antiaeriană. Adăpostul militar cuprindea două încăperi subterane, în care se cobora prin trape şi pe scări verticale. În interiorul lor se văd rămăşiţele unor animale, care nu au mai putut ieşi din ele.

Dealul Sânpetru, opus versantului pe care a funcţionat unitatea antiaeriană, a păstrat în subteranele sale un faimos adăpost antiatomic. Buncărul săpat în stâncă, în vecinătatea Castelului Corvinilor, datează şi el de peste şase decenii şi este spectaculos. Coridoarele sale au o lungime totală de circa 500 de metri, dispuse în forma literei H. Cosntrucţia este în conservare, iar autorităţile locale vor să o transforme într-un obiectiv turistic.

Mai multe adăposturi antiaeriene au fost construite în Hunedoara primilor ani de comunism. Unele au fost identificate de spionajul american. „Aceste buncăre sunt suficient de spaţioase încât să permită locatarilor din vecinătatea lor şi muncitorilor să se adăpostească aici. Buncărele au fost construite la o adâncime de cinci metri sub pământ şi au pereţii din beton atât de puternici încât, potrivit oamenilor de la faţa locului, ar putea rezista chiar şi bombelor atomice”, arată un raport al CIA din 20 decembrie 1955.

Unele buncăre s-au năruit, sub dărâmăturile combinatului siderurgic. „Un buncăr subteran a fost clădit în vecinătatea fostei şcoli de ucenici din combinat. îi spuneam „ALA” (n. red. Apărare Locală Antiaeriană), şi eram aduşi uneori să facem curăţenie în el şi să întreţinem. Avea instalaţii de ventilaţii şi apă şi tot ce îi trebuia pentru ca în caz de bombardament oamenii să se poată adăposti acolo. Acum locul este de nerecunoscut”, povesteşte Ioan, un fost angajat al uzinei electrice a combinatului siderurgic.

De la începutul anilor 60, zona industrială a Hunedoarei a fost protejată, timp de cinci decenii, de patru unităţi militare de rachete care compuneau Regimentul 15 Rachete şi Artilerie Antiaeriană din judeţul Hunedoara. Ruinele centrului lor de comandă, un buncăr uriaş, semiîngropat, se afă în pădurea Hăşdatului, de la marginea municipiului.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/