19.9 C
Deva
vineri, iunie 14, 2024

(VIDEO) Oare e atât de periculos? Un parc din Petroșani a ajuns loc interzis din cauza urșilor

Deși în urmă o săptămână autoritățile din Valea Jiului au capturat un urs în vârstă de aproximativ doi ani, care cutreiera parcul Brădet, din vecinătatea Universității din Petroșani, alți urși au continuat să își facă apariția în zonă.

Doi pui de urs a căror prezență a fost semnalată în zona Brădet – Universitatea Petroșani nu au nicio legătură cu ursul care a fost capturat și relocat în zona Polatiște, în urmă cu o săptămână. Cu siguranță în zona menționată mai sus a fost prezentă o ursoaică cu doi pui de anul acesta.

Cei doi pui care apar în filmări, observați de agenții de la Poliția Locală Petroșani, sunt de dimensiuni mici, iar la sosirea echipajului Poliției Locale Petroșani ursoaica a dispărut în zona împădurită, iar cei doi pui au rămas mai în urmă, Politia Locală reușind sa-i observe și chiar să-i filmeze. Facem precizarea că ursul capturat cu capcană și relocat este un exemplar de doi ani, cu mult mai mare decât cei observați ulterior și a fost crotaliat de medicul veterinar, tocmai pentru a se putea stabili cu exactitate dacă se reîntoarce în zonele locuite”, a informat Primăria Petroșani.

Potrivit reprezentanților primăriei, cei doi urși pentru care localnicii au primit și o sesizare prin Ro-Alert, ar avea, conform estimărilor, 8 – 9 luni și sunt însoțiți de o femelă adultă.

Accesul în parcul Brădet a fost restricționat, anunță autoritățile din Petroșani. Practic, a fost legată o bandă de plastic între doi copaci în dreptul aleii de la intrarea în zona de agrement. În parc, urme proaspete lăsate de urși se văd în noroi, în zona tomberoanelor. Toate coșurile de gunoi au fost devastate și răsturnate, însă nu se știe dacă de urși sau de către localnici. Deasupra parcului o pădure de pin, care se întinde pe versant, spre munții Parâng, ar fi locul de refugiu al mai multor urși. La marginea pădurii, o mulțime de tufe de mure, sunt, potrivit localnicilor, una dintre „ispitele” urșilor.

Mai mulți urși au fost semnalați și în zona Sălătruc a Petroșaniului. Oamenii care locuiesc aici spun că animalele sălbatice dau târcoale livezilor, răvășind copacii. Uneori, însă, au atacat și animalele de curte. Vorbim în primul rând despre o zonă puternic împădurită, situată chiar la limita fondului de vânătoare, unde își fac apariția mai mulți urși, mai mari sau mai mici, în căutare de hrană, dat fiind faptul că este și perioada în care fructele se găsesc din abundență și sunt relativ ușor de procurat de aceste animale”, arăta Marcel Popoviciu, reprezentantul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Băniceana” din Valea Jiului.

Zona montană din Parâng, care este limitrofă cu intravilanul orașului Petroșani, are în acest moment, conform estimărilor făcute de gestionarul fondului cinegetic 66 Petroșani, o populație de urși cu 30 exemplare peste nivelul optim calculat pentru suprafață de 12.600 hectare. Zona Parâng este puternic împădurită, există hrană din belșug, iar condițiile de înmulțire sunt optime pentru ursul brun. Gestionarul fondului cinegetic menționează că înmulțirea acestora este necontrolată, iar în lipsa unor măsuri ferme la nivel național conflictele om-urs ar putea să fie din ce în ce mai frecvente”, a informat Primăria Petroșani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/