23.7 C
Deva
luni, iulie 15, 2024

(VIDEO) Povestea tunelului feroviar Turdaș

Tunelul Turdaș, unul dintre cele mai spectaculoase tuneluri feroviare construite în ultimele trei decenii, se află în apropiere de Orăştie, pe noua magistrală feroviară din vestul ţării.

Are o lungime în subteran de aproape 800 de metri şi este completat cu două sectoare neacoperite care împreună cu tunelul măsoară aproape 2.500 de metri. A fost construit în curbă, pe o lungime de 605 metri, urmată de o curbă de racordare pe lungimea de 80 de metri şi de un aliniament cu o lungime de 95 de metri.

Tunelul a fost executat prin metoda construcţiei în tranşee complet deschisă, în pământuri cu umflări mari, fiind primul astfel de tunel feroviar realizat după 1990 în România, potrivit specialiştilor. Secţiunea transversală a fost concepută pentru a preveni şi prelua efectele defavorabile date de aceste pământuri.

„Tunelul Turdaş (780 m) este primul tunel din România construit prin metoda tranşee complet deschisă. Metoda implică realizarea în trepte a excavaţiei, realizarea platformelor pentru execuţia pereţilor, a grinzilor, a pereţilor mulaţi, realizarea picioarelor, a boltei şi turnarea betonului de umplutură şi în final refacerea terenului. Pereţii mulaţi ai tunelului vor împiedica pătrunderea apelor în interior, iar noul tunel va fi dotat cu un sistem modern de colectare şi evacuare a apei pluviale”, informa CFR.

Lucrările la tunelul feroviar de la Turdaş au început în toamna anului 2015 şi au durat patru ani, fiind executate integral de o companie românească. Investiţia a acumulat întârzieri de aproape doi ani, din cauza intersectării traseului cu mai multe conducte de gaz care trebuiau relocate. La doi ani de la finalizare, trenurile circulă doar pe una dintre cele două linii ferate care trec prin Tunelul Turdaş.

În judeţul Hunedoara, alte două tuneluri feroviare şi o polată (tunel la zid) se află în şantier, pe malul râului Mureş, în zona Zam. Polata cu o lungime de 340 de metri şi tunelurile de 610 metri şi de 227 de metri sunt construite pe sectorul Ilteu – Gurasada, în lungime de aproximativ 20 de kilometri, având termen de finalizare anul 2023.

Foto: ZHD.ro

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/