18.2 C
Deva
miercuri, iunie 19, 2024

(VIDEO) Satul Izvoarele, stațiunea rurală la doi pași de Hunedoara, pe malul Lacului Cinciș

  • Satul Izvoarele din Hunedoara, unde locuiesc circa 50 de oameni, datează din vremea Huniazilor, fiind atestat la mijlocul secolului al XV-lea, sub numele de Lingina.

Se află la 15 kilometri de Hunedoara, lângă Lacul Cinciș din Hunedoara, și se numără printre cele mai interesante localități din regiune.
Recent, a fost inclus pe lista viitoarelor stațiuni de interes local. Zona Lacului Cinciș, împreună cu satele învecinate Cinciș – Cerna și Izvoarele din comuna Teliucu Inferior îndeplinesc punctajul pentru a fi declarate stațiune turistică de interes local, potrivit primarului comunei Teliucu Inferior, Daniel Pupeză.

Satul Izvoarele din Hunedoara are case vechi de peste un secol, solide, care și-au păstrat farmecul vremurilor de altădată, când așezarea, spun localnicii, era una dintre cele mai prospere din zonă.

De la marginea lui, câteva drumuri forestiere urcă pe dealuri, unde pădurile ascund rămășițele altor sate arhaice, ca Mosoru, Țața, Curpeni și Brădet și coboară în Țara Hațegului, spre Mănăstirea prislop.

„Se spune că în locul unde este acum satul nostru, Ioan de Hunedoara ar fi avut moșia de unde pornea la vânătoare prin aceste ținuturi. În vale, Lacul Cinciș a înghițit vetrele satelor Cinciș și Cerna, la fel de vechi, de unde se spune că s-ar trage familia lui Ioan de Hunedoara. Satul nostru este foarte vechi, iar casa unde locuiesc eu acum a fost clădită în anii 1800 și apoi, bineînțeles, a fost restaurată. Aici trăiau români, unguri și sași”, spune Rudolf, unul dintre localnicii din satul Izvoarele din Hunedoara.

Lacul Cinciș a fost amenajat la începutul anilor ’60, pe valea Cernei, la doi-trei kilometri de satul Izvoarele din Hunedoara.

În anul 1962, construcția barajului Lacului Cinciș era în toi, iar aproape 1.000 de oameni din satele Cinciș și Cerna și din cătunele Baia Craiului, Moara Ungurului, Valea Ploștii și Bălana, în apropiere de satul Izvoarele, au trebuit să își demoleze casele și să se mute pe dealul pe care a fost înființat satul Cinciș – Cerna.

Vetrele satelor risipite pe Valea Cernei din Hunedoara au fost înghițite de ape, bisericile au fost demolate sau părăsite, iar cimitirele au ajuns și ele pe fundul lacului.

Alte câteva sate și cătune aflate pe versanții care înconjoară Lacul Cinciș din Hunedoara, ca Grâne, Tătăuș, Curpeni, Brădet, Mosoru, Mladin și Țața au dispărut și ele în deceniile următoare ori au mai rămas locuite de una – două familii.

Oamenii din satul Izvoarele au fost mai puțin afectați de amenajarea noului lac de acumulare, dar regimul comunist a decis ca numele vechi al satului să fie înlocuit.

„Eu în documente apar ca născut în Lingina, însă apoi numele localității a fost schimbat de comuniști, când au înființat C.A.P-ul, pe motiv că nu le plăcea numele”, spune Ioan, un localnic din satul Izvoarele.

Satul învecinat Lacului Cinciș, aflat la poalele unor dealuri înalte, acoperite de păduri întinse, și-a păstrat farmecul din trecut.

Multe din casele sale de cărămidă au fost construite în urmă cu peste 100 de ani și de-a lungul timpului nu au suferit modificări care să le știrbească aspectul arhaic.

Știri Similare

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/