30.9 C
Deva
vineri, iunie 21, 2024

(VIDEO) Soarta fostelor case de copii înființate în castelele grofilor din țara Hațegului

În primii ani după Al Doilea Război Mondial, castelele luxoase ale familiilor grofilor din Țara Hațegului au fost naționalizate de regimul comunist.

Fostele moșii înființate în secolele XVIII – XIX în Țara Hațegului au primit noi destinații, diferite de cele pentru care au fost construite. Cele mai multe au devenit, inițial, sedii ale Întreprinderilor Agricole de Stat (IAS), însă din anii ´60 autoritățile comuniste au organizat unele dintre clădirile de epocă în case de copii, sanatorii, preventorii TBC sau internate pentru copii cu dizabilități.

Alte foste conace au fost abandonate și distruse complet de localnici, în timp ce foștii proprietari ai clădirilor, deposedați de bunuri, au părăsit România, plecând în Ungaria, Austria și în alte state din Occident sau au rămas să trăiască marginalizați de societate, fiind considerați, după război, „dușmani ai poporului”.

La sfârșitul anilor ´80, câteva sute de copii erau se aflau în grija instituțiilor care funcționau în fostele conace nobiliare de la Nalați, Păclișa, Bretea Strei și Săcel, aflate în împrejurimile Hațegului.

După decenii în care investițiile în conservarea clădirilor de epocă au fost reduse, copiii se găseau aici în locuri tot mai dărăpănate, afectate de sărăcie și mizerie. Din anii ´90, când fostele case de copii au fost închise, clădirile lor au ajuns într-o situație dezastruoasă, unele fiind lăsate pradă distrugerilor și ruinării.

 

La începutul anilor ´70, castelul Nalați-Fay de la marginea orașului Hațeg a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Clădirea istorică ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea, de familiile nobiliare locale, fusese naționalizată în 1948 și folosită în deceniile următoare ca loc al taberelor școlare și sediu al cooperativei agricole. În primii ani de la înființarea preventoriului, circa 50 de copii puteau fi găzduiți în camerele reamenajate ale castelului, apoi numărul lor a crescut.

În anii ´80, castelul a devenit secţie externă de neuropsihiatrie infantilă, a Spitalului orășenesc din Hațeg. Spațiile de la etaj au fost renovate, pentru a găzdui copiii, însă condițiile în care erau ținuți aceștia au fost tot mai precare. În 1990, compartimentul găzduia peste 90 de copii, cei mai mulţi fără aparţinători, aduşi aici de la celelalte leagăne de copii din regiune sau trimişi de la cabinetele de neuropsihiatrie din Hunedoara, Deva şi Petroşani. Unii dintre vizitatorii compartimentului își amintesc că locul oferea o priveliște șocantă la începutul anilor ´90,.

La sfârşitul anilor ´90, casa de copii a fost desfiinţată, iar de atunci castelul a rămas abandonat şi s-a ruinat.

Castelul Pogany din Păclişa, construit în stil baroc în a doua parte a secolului al XIX-lea, a fost vreme îndelungată una dintre „bijuteriile” arhitectonice din Țara Hațegului. Castelul a fost reședința comitelui Pogany, care după 1918 a fost nevoit să plece în Ungaria, autorităţile statului confiscându-i domeniul.

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, castelul Pogany a fost ocupat de armata rusă, care a construit în incinta acestuia o cazarmă pentru soldaţi. Odată cu instaurarea regimului comunist, domeniul Pogany a fost naţionalizat şi transformat într-un cămin de vară pentru copiii muncitorilor din Valea Jiului. În 1960, autoritățile au decis înființarea, la Păclișa, a primului spital de neuropsihiatrie pentru copii.

În 1990, spitalul de la Păclișa devenise supraaglomerat, având în grijă peste 400 de copii şi tineri, aduşi din mai multe zone ale ţării şi ţinuţi în condiţii precare. După 1990, conacul şi anexele sale au fost lăsate să se degradeze, iar în anii 2000, castelul a fost revendicat de un urmaş al familiei Pogany.

În 2015, noul proprietar l-a oferit spre vânzare statului român, cu suma de 500.000 de euro. Consiliul Judeţean Hunedoara şi-a arătat interesul pentru domeniul din Păclişa, însă tranzacţia nu a mai avut loc. Unele lucrări de reabilitare au fost efectuate la începutul anilor 1990 şi în 2001.

Castelul Nopcsa, din satul Săcel, aflat la șapte kilometri de Hațeg, a fost folosit în primii ani după Al Doilea Război Mondial ca tabără școlară și de preșcolari. Apoi, destinația sa a fost schimbată în școală și internat pentru copii cu nevoi speciale.

În 1990, aici erau găzduiți peste 250 de copii neajutoraţi, aproape izolaţi de societate. Școala ajutătoare a fost închisă definitiv la începutul anilor 2000, iar clădirea istorică a fost lăsată pentru mai mulți ani în ruină. Din 2019, castelul din țara Hațegului se află în șantier, iar lucrările de restaurare a monumentului se apropie de final.

„Din primăvara anului viitor, castelul va putea fi din nou vizitat. De asemenea, intenționăm ca pe terenul viran din vecinătatea lui să amenajăm o grădină de trandafiri, iar după consultările cu constructorii vom stabili și ce se va întâmpla cu clădirile vechi rămase în curtea monumentului, dacă se impune demolarea lor”, afirma, recent, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Într-un fost conac din Bretea Strei, până în anii ´90, zeci de copii proveniţi din familii destrămate erau crescuţi în Casa de preşcolari. Mulţi dintre ei nu apucaseră să îşi cunoască părinţii. Clădirea a rămas închisă în ultimii ani.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/