- Încep lucrările de modernizare a Drumului Judeţean 685 Râu de Mori – Lacul Gura Apelor – Poiana Pelegii (Parcul Naţional Retezat).
Investiția estimată la aproape 70 de milioane de lei (cu TVA) este finanțată în Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” și va cuprinde tronsonul de 25 de kilometri, de la intrarea pe valea râului Mare din Hunedoara (intersecția cu DJ 686D) până la barajul Gura Apelor din Retezat.
De la baraj, înspre Poiana Pelegii, traseul călătorilor continuă pe un drum forestier, ce urcă pe valea Lăpușnicului Mare, în prezent greu accesibil cu autoturismele.
„Amplasamentul a fost predat constructorului, iar lucrările vor începe în această lună, începând dinspre coronamentul barajului în jos, spre Râu de Mori”, spune Costel Avram, administratorul public de la Consiliul Județean Hunedoara.
Șoseaua care leagă satele comunei Râu de Mori din Hunedoara de barajul Gura Apelor din Retezat a fost construită la începutul anilor ‘70, pe traseul unui mai vechi drum forestier, greu accesibil, dar folosit în trecut de călătorii care explorau Munții Retezat.
Drumul de pe valea Râului Mare a avut, în primul rând, rolul de a facilita accesul numeroaselor mașini de mare tonaj și utilaje și a miilor de muncitori angrenați în construcția barajului de la Gura Apelor și în lucrările la Amenajarea hidroenergetică Râul Mare – Retezat.
Șoseaua de pe valea Râului Mare din Hunedoara reprezintă una din cele mai atractive trasee spre Parcul Național Retezat.
Din zona lacului de acumulare Gura Apelor, un drum forestier de circa 20 de kilometri, greu accesibil, urcă spre Poiana Pelegii din Retezat, unul dintre locurile din care pornesc potecile spre lacurile glaciare din Retezat. În circa o oră – o oră și jumătate, turiștii pot ajunge la lacul Bucura din Retezat.
Un alt drum forestier, care pornește în dreapta, desprins din drumul spre Poiana Pelegii, înconjoară lacul Gura Apelor din Retezat până în locul numit „La Tuburi”.
Aici, călătorii traversează pârâul Lăpușnicului Mic peste puntea formată din conducte de beton și urcă apoi pe poteca marcată cu „Cruce roșie” spre refugiul Gugu (Branu), amenajat în 2011, la 1.686 metri, aflat la circa o oră și jumătate de mers pe jos.