După ce Mina Petrila a fost decretată neviabilă şi inclusă într-un program de închidere ce va fi finalizat în acest an toate speranţele locuitorilor şi administraţiei publice din Petrila s-au îndreptat către Mina Lonea. Din păcate, viitorul nu sună bine dacă lucrurile nu vor fi urgent schimbate.
Locuri de muncă improprii, materiale tot mai puţine, mineri care merg aproape târâş spre front în unele zone şi o stare de insecuritate. Acesta este tabloul sumbru de la Mina Lonea, cea de care sunt legate speranţele petrilenilor în ceea ce priveşte continuarea industriei extractive. La mina „geamănă” Petrila lucrurile sunt tranşate şi cale de întoarcere nu mai există. Însă, dacă la Lonea nu se schimbă ceva şi nu vor fi alocaţi bani de investiţii, mineritul nu va mai avea viitor, iar Petrila are toate şansele să ajungă un oraş mort. O spune chiar primarul Petrilei, Ilie Păducel, care a intrat în subteranele EM Lonea după 25 de ani, însoţit de viceprimarul localităţii, Vasilică Jurca, împreună cu specialişti ai unităţii extractive. „Condiţiile din subteran sunt foarte, foarte vitrege. Eu mă mir cum mai îndrăznesc oamenii să intre în abataj. Sunt foarte grele consiţiile de muncă. Nu au oamenii cu ce lucra, nu au materiale, nu au piese de schimb. Am găsit oameni pe galerie reparând reductoare de la benzile transportoare, am găsit oameni în galerie lucrând în condiţii aproape improprii, fără plasă, fără stâlpi, fără armături, fără grinzi. Sunt condiţii foarte grele şi ar trebui cei cu putere de decizie măcar în al 24-lea ceas să se trezească şi să facă ceva”, a spus primarul Ilie Păducel la ieşirea din subteran. Este convins de necesitatea investiţiilor, inclusiv de deschideri de noi fronturi de lucru, dincolo de necesitatea materialelor, însă este nevoie şi de forţă de muncă, în condiţiile în care numai anul acesta efectivul Minei Lonea a scăzut cu 100 de persoane. „ Dacă cineva se gândeşte să închidă şi Mina Lonea, atunci oraşul Petrila va fi mort. (…) Politicul trebuie să lase tehnicienii şi meseriaşii să îşi facă meseria în minerit şi politicienii să facă politică”, spune Ilie Păducel. La Mina Lonea, din cauza condiţiilor de muncă şi de salarizare, în ultimii ani au izbucnit mai multe proteste.
De precizat că echipa administrativă din fruntea Primăriei petrila acoborât în subteran astfel încât, la dezbaterea publică ce va avea loc, joi, la Petroşani privind impactul social al închiderii activităţii miniere, să poată vorbi în cunoştinţă de cauză şi cu „lecţiile” făcute.