19.6 C
Deva
sâmbătă, iulie 13, 2024

Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina

Duminică, 30 august 2020, este Ziua Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, iar turiştii sunt invitaţi la vizitarea peşterilor, la ateliere de corzi şi drumeţii, toate activităţile fiind organizate cu ghid.

Peşterile Cioclovina Uscată şi Cioclovina cu apă pot fi vizitate de către un număr limitat de turişti, conform autorizaţiei Comisiei Patrimoniului Speologic, iar reprezentanţii rezervaţiei le recomandă celor interesaţi să sosească în zona peşterilor la orele 9:00, 13,30 şi 16:30. Vizitele de peşteră se realizează pe bază de înscriere la numărul de telefon 0737.503.459.

Traseul de vizitare a Peşterii Cioclovina Uscată este următorul: „se porneşte de la capătul drumului forestier, pe potecă, circa 5 minute. Traseul ce se va parcurge în subteran reprezintă galeria principală, pe o distanţă de 550 metri, între intrarea antropică şi Sala Bivuacului. Galeria este uscată, fără râu subteran; prezintă spaţii largi, formaţiuni şi inscripţii cu vechime mai mare de 100 de ani, din perioada exploatării guano-fosfatului. Timpul alocat unei vizite este de 30-40 minute”, arată reprezentanţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Este recomandat portul hainelor de toamnă, deoarece în subteran temperatura este de circa 10 grade Celsius, încălţăminte comodă, cu talpă aderentă (ghete sau adidaşi de tracking / cizme de cauciuc). Organizatorii asigură cască de protecţie cu lumină electrică.

Traseul de vizitare a Peşterii Cioclovina de apă este următorul: „se porneşte de la capătul drumului forestier, pe potecă, circa 5 minute. Peştera are două intrări. Se parcurge din aval în amonte, de la intrarea inferioară, pe cursul activului principal, circa 1.200m. Reprezintă cea mai lungă străpungere hidrogeologică din România, cu o diferenţă de nivel de – 167m, cu sectoare orizontale şi verticale. Aproape întregul parcurs se realizează prin apă. Galeria este înaltă, bogat concreţionată (stalactite, stalagmite, coloane, văluri parietale, gururi, baldachine). Timpul alocat unei vizite este de 3 ore”, informează reprezentanţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina. Turiştilor li se recomandă să aibă condiţie fizică medie; Este necesar ca, la înscriere, ei să comunice date personale (înălţime, greutate, nr. la picior, vârstă) pe baza cărora se va pregăti echipamentul personal al participanţilor. Organizatorii asigură echipamentul necesar vizitei (costum neopren, ciorapi neopren, echipament TSA pentru parcurgerea sectoarelor verticale, surse de lumină, cizme de cauciuc) prin închiriere (100 lei).

Duminică, de la ora 10:00, în apropiere de intrările în cele două peşteri va fi organizat şi un atelier de escaladă la stâncă, în funcţie de starea vremii. Ploaia nu permite desfăşurarea acestor activităţi. Participanţii vor trebui să poarte încălţăminte comodă, cu talpă moale şi bot rotunjit (teneşi, pantofi trekking) Echipamentul necesar, respectiv hamul de escaladă, corzile şi casca de protecţie vor fi asigurate de organizatori, care propun şi o drumeţie în Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/